Sådan rykker du ud, når dit barn har slået sig Se relaterede produkter

Sådan rykker du ud, når dit barn har slået sig

Solen skinner, vejret bliver lunere, og det er tid til at spille fodbold, hoppe på trampolin og løbe rundt på græsplænen og lege fangeleg. Men det betyder også, at børnene oftere kommer og siger “mor, jeg har slået mig!”

Nogle gange opstår der måske bare et lille blåt mærke, andre gange er det hudafskrabninger og større sår, dit barn kommer med.

Heldigvis kan det meste af det klares derhjemme, hvis bare du behandler såret korrekt.

Sørg for et fugtigt miljø

De fleste dækker sår til med et almindeligt plaster og tager det af en gang i mellem for at give såret luft. Men faktisk er det ikke den rette metode, da såret i forvejen får ilt gennem blodbanerne.

I stedet bør du sikre et fugtigt miljø omkring såret, da det får hudcellerne til at dele sig hurtigere, så såret nemmere heler, og samtidig opleves smerten mindre, når nervebanerne holdes fugtige.

Brug derfor bandager til fugtig sårbehandling, da de kan blive siddende i lang tid, så såret får ro til at hele, uden at barnet begynder at pille i det. Bandagerne hindrer også, at huden danner den genkendelige tørre og hårde skorpe, som ofte klør så meget, at det kan være svært at holde fingrene væk. Når skorpen falder af, forsinker det helingen og øger tendensen til ar.

Hold såret rent

Men den rette forbinding er ikke nok. Hvis såret er snavset, inden det bliver pakket ind, kan der opstå betændelse. Start altid med at skylle eller spule såret med lunkent og rent drikkevand, så du får alle rester af snavs, jord, sten, grus og asfalt væk. Du kan for eksempel bruge et fnugfrit kompres eller en engangsvaskeklud.

Er der blødning fra såret, bør du standse den ved at klemme sammen om såret og holde den beskadigede legemsdel over hjertehøjde og derefter lukke såret med en bandage eller strip.

Hvis snavset sidder for godt fast i såret, eller du ikke kan stoppe en eventuel blødning, skal du søge skadestue. Kontakt også skadestuen, hvis der er symptomer på forstuvning eller brækkede knogler i forbindelse med, at barnet er faldet.

Vær opmærksom på tiltagende smerter, dunken, rødmen og hævelse omkring såret og evt. feber. Det det kan være tegn på betændelse – og i værste fald skyldes blodforgiftning, som viser sig ved røde striber fra såret mod de nærmeste lymfeknuder. I dette tilfælde bør du søge læge med det samme.

Vil du vide mere om sårbehandling, kan du altid spørge på dit apotek, som står klar til at hjælpe. Find bandager, plastrer og andre midler til sårbehandling her.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen