Er det vokseværk? Se relaterede produkter

 

 

Er det vokseværk?

Har dit barn til tider smerter i benene om aftenen og natten? Så er det nok vokseværk. Varme, blid massage og udstrækning kan lindre.

Vokseværk gør rigtig ondt og kommer typisk i anfald på 10-30 minutter om aftenen og natten. Dit barn kan være fuldstændig frisk i løbet af dagen, for så pludselig at klage over smerter i benene eller måske armene, når dagen er slut. Næste morgen er smerterne væk igen. Det er mest børn i alderen 3-12 år, der får vokseværk. Man kender ikke årsagen, og ordet er lidt misvisende. Der er nemlig ingen entydig sammenhæng mellem vokseværk og de perioder, hvor barnet vokser mest. Man mener dog, at smerterne kan skyldes et misforhold mellem knoglernes og bløddelenes vækst.

Klager dit barn over smerter i benene, armene (eller for den sags skyld andre steder), skal du altid tage det alvorligt. Du skal være sikker på, at der ikke er tale om en skade eller andre behandlingskrævende lidelser, før du slår det hen som vokseværk. Er der for eksempel rødme, hævelse, eller varer smerterne ved eller tager til, skal du kontakte lægen. Det samme gælder naturligvis, hvis barnet halter eller har smerter, når det bevæger sig.

Er der 'bare' tale om vokseværk, så kan du lindre ved at massere blidt på de ømme steder og ved at lave forsigtig udstrækning af området. Et varmt bad, varme omslag og/eller en varmedunk lindrer smerterne godt. Husk at berolige dit barn ved at fortælle, at smerterne går over igen. Små børn har typisk en ringe erfaring med smerter og kan derfor blive utrygge. Vis forståelse og forhold dig roligt og trøstende.

Et barn, der en gang har haft vokseværk, vil typisk opleve det igen. Det er heldigvis ikke en sygdom eller på anden måde skadeligt. Hvis du mener, at dit barn har behov for et smertestillende middel, så tal med en læge eller spørg på dit apotek.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen