En fortrydelsespille er nødprævention Se relaterede produkter

En fortrydelsespille er nødprævention

Risikoen for at blive gravid kan være stor, hvis du har ubeskyttet samleje, hvis kondomet går i stykker, eller hvis du har glemt at tage dine p-piller. Denne risiko kan mindskes ved at bruge nødprævention i form af en fortrydelsespille umiddelbart efter det ubeskyttede samleje. Som navnet antyder, så er der tale om nødprævention og ikke almindelig prævention.

I Danmark bliver der gennemført over 15.000 aborter hvert år*. En stor del af indgrebene sker i aldersgrupperne 15-19 år og 20-24 år, hvor der eksempelvis i 2014 blev udført over 6.000 aborter i de to aldersgrupper tilsammen. Antallet af aborter er ifølge ledende overlæge Charlotte Wilken-Jensen fra Hvidovre Hospital for højt:

– Det burde ikke være nødvendigt med så mange aborter. Vi ved med sikkerhed, at langt de fleste kvinder kommer igennem en provokeret abort uden alvorlige fysiske og psykiske følger, men der findes også dem, der får psykologiske og negative eftervirkninger af aborten. Har du først fået en abort, vil du under alle omstændigheder huske det resten af dit liv.

Nødprævention - med omtanke

Vil man helt undgå at bliver gravid, skal man naturligvis tage sine forholdsregler med prævention som p-piller, kondomer, spiral mv. Hvis uheldet er ude, kan man med fordel anvende fortrydelsespiller (eller en såkaldt nødspiral) til at undgå en uønsket graviditet:

– Det er godt, vi har fortrydelsespillen. Den er udviklet som nødprævention til at bruge lige efter et ubeskyttet samleje, og den må derfor ikke bruges som fast prævention. Man får større doser af hormon ind i kroppen på én gang, hvilket kan give bivirkninger som kvalme og svimmelhed. Pillen er, som navnet siger, til nødstilfælde, understreger overlæge Charlotte Wilken-Jensen.

Snak om prævention

Ifølge Charlotte Wilken-Jensen bør oplevelserne med fortrydelsespillen føre til en snak om prævention i al almindelighed. Mange piger/kvinder bliver i den situation ekstra opmærksomme på præventionsmidler, nødprævention, abort, graviditet og også deres cyklus med identifikation af deres ægløsning:

– Hvis kvinderne ikke har styr på deres cyklus og ægløsning, så får de det højest sandsynligt, når der har været en fortrydelsespille eller sågar en abortsnak inde i billedet. Pillen bør forsøges, uanset om det ubeskyttede samleje finder sted før, under eller efter ægløsningen, slutter overlæge Charlotte Wilken-Jensen fra Hvidovre Hospital.

Fortrydelsespiller udskyder ægløsningen, så sædcellerne sandsynligvis og forhåbentlig ikke kommer i kontakt med et æg. For at virke mest effektivt skal fortrydelsespillen indtages hurtigst muligt efter det ubeskyttede samleje. Der findes to typer fortrydelsespiller på markedet i dag, som begge kan købes uden recept på apoteket. Den nyeste generation af fortrydelsespiller kan udskyde ægløsningen i op til fem dage. Det er yderst relevant, da sædcellerne kan leve i op til fem dage i livmoderen, så denne type produkter giver en bedre beskyttelse mod uønsket graviditet.

Tag apoteket med på råd

På apoteket kan du hente gode råd om prævention:

– På apoteket kan du købe prævention samt nødprævention med eller uden recept. I begge tilfælde er det vigtigt med personlig rådgivning omkring indtagelse af pillerne, eventuelle bivirkninger og forholdsregler, hvis du indtager anden medicin. Vi giver en god og diskret rådgivning, udtaler apotekspersonalet.

Vil du vide mere? Kontakt dit lokale apotek.

Gode råd omkring fortrydelsespiller

  • Vær opmærksom på, at fortrydelsespiller er og bliver nødprævention. De må aldrig ligestilles med almindelig prævention
  • Pillen skal tages hurtigst muligt efter et ubeskyttet samleje. Drik gerne vand til eller spis lidt mad dertil. Husk at læse indlægssedlen
  • Gentag behandlingen, hvis du kaster op inden for tre timer, efter du har taget pillerne
  • Foretag en graviditetstest senest tre uger efter det ubeskyttede samleje, især hvis du ikke har haft en menstruationslignende blødning
  • Tag en snak med din læge om fremtidig prævention, når du ved, at du ikke er blevet gravid
  • Tænk også på risikoen for seksuelt overførte sygdomme som eksempelvis klamydia, hvis du har haft ubeskyttet samleje

Kilder: www.netdoktor.dk, www.sundhed.dk, www.apoteket.dk, www.præventionsguide.dk og www.rettentilliv.dk

*Se www.rettentilliv.dk på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen