Se relaterede produkter

Brug solcreme

Sommeren er godt på vej, og det er endelig blevet tid til at komme udenfor og nyde solstrålerne igen. Men selvom temperaturen endnu ikke er kommet op over 25 grader, er det allerede nu nødvendigt at smøre sig ind i solcreme. Her får du en oversigt over, hvordan du skal vælge og bruge din solcreme.

Hvornår skal jeg bruge solcreme?

De fleste begynder at bruge solcreme, når vejret er egnet til bikini og en tur på stranden. Men faktisk skal du starte før. Om vinteren er din hud blevet lysere og pigmenterne i huden, som ellers beskytter mod solens stråler, er blevet mindre. Derfor kan du nemt blive skoldet, når din vinterblege hud, bliver ramt af forårssolen. Smør derfor solcreme på ansigt, hænder og andre hudområder, der er eksponeret for solen, så snart vejret skifter fra vinter til forår

Hvor høj faktor skal min solcreme have?

Selvom Danmark ikke har det højeste UV-indeks, så er solcreme stadig vigtigt. Solkampagnen fra Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at vi i Danmark som minimum bruger solcreme med faktor 15 – også selv hvis vi ikke ligger og soler os. Når du er på ferie i et varmere land, giver det selvfølgelig mening at bruge en højere faktor, som f.eks. 30 eller 50 alt efter UV-indekset, og hvor sart din hud er.

Hvor meget solcreme skal jeg bruge?

De fleste smører sig faktisk ind i et for tyndt lag solcreme, hvilket betyder, at solcremen ikke beskytter nok. En god tommelfingerregel er at bruge en håndful til en krop – eller det, der svarer til ca. en teskefuld til hver arm og ben, en til forsiden af kroppen, en til ryggen og en til ansigtet, nakken og ørene.

Hvor tit skal jeg smøre solcreme på?

Hvis du har svedt meget eller har været ude at bade, så skal du smøre sig ind igen med det samme. Det samme gælder, hvis du har tørret dig med et håndklæde, da du kan have tørret solcremen af. Solcremens virkning falder også i løbet af dagen, og derfor er det en god ide at smøre sig ind flere gange.

Vidste du, at…

  • Solcreme skal have tid til at trænge ind i huden. Det er derfor en god ide at smøre sig ind 20 minutter inden, du skal ud i solen.
  • Alle typer solcreme virker lige godt – om det er creme, spray, lotion eller gel. Ved spray solcreme skal du blot være opmærksom på, at du bruger nok, da det kan være sværere at dosere, og der dermed er større risiko for ’helligdage’, hvor du kan blive skoldet.
  • Alkoholbaserede solcremer trænger hurtigere ind i huden og efterlader derfor en mindre fedtet fornemmelse på kroppen. Til gengæld kan de tørre huden ud, så vær opmærksom på irritation, hvis du i forvejen har følsom hud.
  • Du skal bruge solbeskyttelse, når UV-indekset er over 3. I Danmark er UV-indekset som regel højest mellem kl. 12-15 i månederne fra april-september.

 

Du kan finde et udvalg af solcremer på apotekeren.dk, og hvis du er i tvivl, kan dit lokale apotek hjælpe dig med at finde den rette faktor og solcreme.

 

Kilde: cancer.dk og berlingske.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen