Hvilken type solcreme skal du vælge? Se relaterede produkter

Hvilken type solcreme skal du vælge?

Solcreme er uundværlig, når foråret og sommeren rigtig tager fat. Cremen beskytter os mod solens skadelige UV-stråler. Men hvilken variant skal du vælge? Her kan du læse om fysisk og ikke-fysisk solfilter samt valg af SPF eller solfaktor - så er du klædt på til at gå sommeren i møde.

Solen brager ned, og det kalder på udendørsaktiviteter i lange baner. Det er dog vigtigt at være fornuftig og tænke over din adfærd i de stærke stråler, så du ikke ender med en solskoldning. Det er en god idé at følge Kræftens Bekæmpelses tre gode solråd: Skygge mellem kl. 12 og kl 15, solhat og et godt lag solcreme. Men det kan være en jungle at finde rundt i det bugnende marked af solcreme, sollotions og solspray.

Før du kan vælge den rigtige variant til dig, skal du først og fremmest gøre dig klart, hvilken konsistens på din solcreme du foretrækker. Generelt inddeler man nemlig solcremer i to varianter: Solcreme med fysisk solfilter og solcreme med kemisk solfilter. De to har stort set den samme effekt, men konsistensen er anderledes, og så reagerer de forskelligt på hudens overflade.

Hvad er solcreme med fysisk solfilter?

Et fysisk eller mineralsk solfilter lægger sig som en hinde oven på huden. Det beskytter din hud ved at reflektere og absorbere solens skadelige UV-stråler. En fysisk solcreme er kendetegnet ved, at den kan være lidt mere besværlig at smøre ud, og derudover kan den give huden et hvidt skær, som dog forsvinder efter lidt tid.

Generelt er solcreme med et fysisk solfilter rigtig gode til personer med følsom hud, fordi den type er mindre allergifremkaldende og irriterende for huden. De virker med det samme, så du behøver derfor ikke at vente til, at cremen er trængt ordentligt ind i huden, før du kan gå ud i solen.

Hvad er solcreme med kemisk solfilter?

Solcremer med kemisk solfilter lægger sig ikke oven på huden, men trænger i stedet ned i det øverste hudlag. Det filtrerer UV-strålerne, når de rammer huden og omdanner dem til varme. Det kemiske solfilter danner en usynlig barriere på huden og efterlader ikke et hvidligt skær, som det fysiske solfilter gør.

Har du tendens til sart og følsom hud, skal du være opmærksom på, at et kemisk solfilter kan virke hudirriterende. Tidligere har denne variant desuden været mistænkt for at kunne være hormonforstyrrende, og der er derfor stadig et særligt fokus på, at de lever op til de høje krav. Dog kan du være sikker på, at hvis din solcreme er allergi- og svanemærket, er den på ingen måde skadelig for dig og din hud.

Børn kan både bruge fysiske og kemiske solcremer. Dog er det vigtigt, at du vælger en variant, der er allergi- og svanemærket. Er du i tvivl om variant og faktor, er du altid velkommen til at spørge personalet på apoteket. 

Der er ofte en rest solcreme tilbage, når sæsonen er slut. Men du skal være opmærksom på, at solcreme, ligesom så meget andet, også kan blive for gammelt. Tjek derfor, om solcremen lugter anderledes, og om farven eller konsistensen har ændret sig. Har den det, skal du smide solcremen ud. Ellers kan en uåbnet solcreme holde 2-3 år ved stuetemperatur og 12 måneder efter åbning.

Det afhænger af UV-indekset. Er indekstallet 3 eller over, er det frem med solcremen. I Danmark skal du minimum have faktor 15 på, før du er ordentligt beskyttet. Når temperaturerne stiger, og solen bliver kraftigere, skal du have højere solfaktor på. Spørg på apoteket, hvis du er i tvivl, eller hent app’en UV-INDEKS og få dagligt besked om UV-indekset.

Solcreme filtrerer en del af solens farlige UV-stråling væk og beskytter din hud. Solcreme med et ikke-fysisk filter trænger ind i huden, opfanger strålingen og omsætter den til varme. Solcreme med et fysisk filter lægger sig oven på huden og reflekterer strålingen.

Brug af solarie frarådes generelt, fordi de farlige UV-stråler er meget kraftigere i et solarie end i den direkte sol. Strålerne øger risikoen for hud- og modermærkekræft markant. Vælger du alligevel at gå i solarie, har solcreme kun minimal virkning, fordi strålerne er så kraftige.

Der findes flere dagcremer med SPF, så du kan nøjes med én creme og samtidig være beskyttet mod solens stråler. Vælger du at bruge både dag- og solcreme, skal solcremen altid på til sidst, så du opnår den optimale beskyttelse. 

Kilder: cancer.dk, ecolabel.dk, danishskincare.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen