Brændt af en brandmand? Her er 5 gode råd til behandling af sårene Se relaterede produkter

Brændt af en brandmand? Her er 5 gode råd til behandling af sårene

Juli og august er højsæson for at blive brændt af brandmænd i vandet. Heldigvis er der flere ting, du kan gøre for at lindre smerten, når uheldet er ude.

Når du bader på de danske strande, skal du ikke være bekymret for hajer eller andre farlige fisk. Alligevel har vi et enkelt havdyr, som får mange til at kigge sig for en ekstra gang, inden de springer ud i havet. Nemlig brandmanden.

Og når de bløde dyr med røde tråde gemmer sig mellem de helt uskyldige og næsten identiske vandmænd, som der findes mange af på de danske strande, kan man pludselig være uheldig at komme i nærkontakt med den lumske gople. Resultatet er kraftig svien, kløen, smerter og vabler, alt efter hvor hårdt du er ramt.

Det skal du gøre, hvis du er blevet brændt af en brandmand:

Hvis du behandler det brændte område rigtigt, kan du lindre ubehaget og smerten betydeligt.

  1. Start med at fjerne alle rester af brandmanden og dens gifttråde. Jo længere tid brandmanden berører din hud, jo værre bliver det. Men du må hverken gnide eller klø i brandsåret.
  2. Du må ikke skylle området med postevand, da det kan få kapslerne til at briste og frigive giftstof, som gør skaden værre. Brug i stedet det salte havvand, som har en mere lindrende effekt og gå gerne ud i havet igen for at skylle området godt. Du kan også bruge husholdningseddike til at skylle det brændte område.
  3. Efter du har skyllet såret med saltvand eller eddike, kan det være en god idé at bruge et dankort, sygesikringskort eller et andet plastikkort til at skrabe de sidste giftpigge af huden.
  4. Er ovenstående ikke nok, kan du købe lokalbedøvende creme på apoteket, som vil lindre smerterne og ubehaget. Ved nogle kan hudområdet hæve op af kontakten med gifttrådene. Her kan det være en god idé at tage antihistaminer, som kan købes i håndkøb. Forhør dig på dit lokale apotek.
  5. Skulle du være en af de få, der får kramper, kvalme eller åndedrætsbesvær efter at være blevet brændt af en brandmand, skal du straks ringe 112. Heldigvis er disse symptomer meget sjældne.

Kilder: falck.dk, netdoktor.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen