Se relaterede produkter

Børnesikker medicin

Medicin er ikke legetøj, og der kan altid være bivirkninger. Derfor er det vigtigt, at du benytter og opbevarer din medicin korrekt. Især når det kommer til børn og små pilfingre. Her er 5 gode råd til at gøre medicinen sikker for børn.

  1. Hold medicin utilgængeligt for børn

Sørg altid for at have medicinen aflåst i et skab eller opbevaret i en højde, hvor børn ikke kan nå. Det gælder både receptpligtig medicin, håndkøbsmedicin, naturlægemidler og vitaminpiller. Der skal bare en eller to tabletter til, for at et barn kan blive forgiftet. Har du selv børn, er det nemt at gøre medicinsikkerheden til rutine. Men husk også at være opmærksom, hvis du en sjælden gang får børn på besøg eller er i selskab med børn og har medicin i taksten. Det kan være en god idé med børnesikrede medicindåser eller børnesikrede blisterpakninger.

  1. Del ikke medicinen i familien

Medicin ordineret til lillesøster må ikke også gives til storebror. Og fars medicin må ikke halveres og gives til en af børnene. Når lægen ordinerer medicin, er det personligt. Det én person kan tåle kan måske give bivirkninger hos en anden. Især børns kroppe håndterer medicin anderledes end voksnes, og det er derfor vigtigt, at et barn kun får receptpligtig medicin, hvis lægen har ordineret det til barnet

  1. Følg altid lægens råd og indlægssedlen

Børns kroppe er særligt sensitive over for medicin. Derfor er det som ved voksne altid vigtigt at følge indlægssedlen og lægens anbefalinger. Du må ikke give håndkøbsmedicin til børn under 2 år, medmindre din læge har anbefalet det. Børn fra 2 til 15 år kan få medicin i børnedosis (vær dog opmærksom på, at der er håndkøbsmedicin, som ikke må gives til børn over 2 år), mens børn over 15 år kan benytte voksendosis ved det meste medicin.

  1. Ikke alle piller må knuses

Du kender nok tricket med at knuse en pille og camouflere den med frugtyoghurt, så den glider nemmere ned. Men nogle piller må ikke knuses eller deles, men nogle piller må ikke knuses eller deles. Hvis du knuser dem, ødelægger du deres beskyttelseslag og du risikerer at medicin får forstærket eller mister sin effekt. Knus derfor kun piller, der er beregnet til det. Medicin kommer i mange former, så har du brug for noget, der er mere børnevenligt, kan du forhøre dig på apoteket eller hos din læge.

  1. Aflever medicinrester på apoteket

Når medicin har overskredet holdbarhedsdatoen, eller du er færdig med at bruge medicinen til det formål, lægen har ordineret til, skal det altid afskaffes. Men smid aldrig medicinrester i skraldespanden eller toilettet – det gælder også håndkøbsmedicin. Du risikerer at forurene miljøet eller at børn kan få fingrene i medicinen. Sørg derfor altid for at aflevere medicinrester og gammel medicin på apoteket eller der, hvor kommunen har anvist.

 

Kilder: Samvirke.dk og apoteket.dk

 

Er du i tvivl om, hvordan du skal give dit barn medicin, kan du altid spørge på dit apotek.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen