Blærebetændelse? Tranebær kan forebygge men ikke står alene Se relaterede produkter

Blærebetændelse? Tranebær kan forebygge men ikke stå alene

Urinvejsinfektion eller blærebetændelse rammer oftest kvinder. Hvert år vil omtrent ti pct. af alle kvinder få den. Betændelsen opstår oftest, når bakterier fra tarmen kommer op i blæren. Da kvinder har et kortere urinrør end mænd, er risikoen for en infektion større hos kvindekønnet – uanset hvor stor fokus på intimhygiejnen, der måtte være. Betændelsen kan typisk opstå som følge af samleje, hvorfor det er væsentligt for kvinder at tømme blæren efter sex, så urinrøret bliver renset for bakterier. 

Man mener, at de aktive stoffer i tranebær har en positiv indvirkning på visse colibakterier. Derfor anses produkter med det røde bær som et naturligt og forebyggende naturlægemiddel for blærebetændelse.  

Infektion skal behandles med antibiotika

Tranebær er også et husmorråd, når du har fået blærebetændelse. Her har du måske hørt din mor sige, at du skal drikke masser af vand og tranebærsaft. Men det er aldrig en god idé at forsøge at behandle dig selv, og du bør altid opsøge din læge, når du mærker symptomer på blærebetændelse.  

En urinvejsbetændelse er smertefuld, og den kan ubehandlet i sjældne tilfælde forårsage nyrebækkenbetændelse, som er en noget mere alvorlig tilstand. Hvis betændelsen er en realitet, er der ingen vej udenom lægeordineret antibiotika.  

Lav evidens for tranebærs virkning 

Overlæge Lars Ovesen fra Dansk Selskab for Gastroenterologi og Hepatologi har gennemgået en række metaanalyser, hvor flere studiers resultater er kørt sammen. Han konkluderer i en artikel på pro.medicin.dk, at undersøgelserne, der fremhævede tranebærs effekt på urinvejsinfektioner, generelt var for små og af ringe videnskabelig kvalitet.  

Det er dermed ikke videnskabeligt bevist, at tranebær har nogen virkning på sundheden i urinvejene. Men det er på den anden side heller ikke modbevist, og der er tæt på ingen risiko for negative bivirkninger ved tranebærpræparater, hvis den anbefalede daglige dosis overholdes.   

Derfor kan du fint drikke tranebærsaft som supplering til behandlingen af blærebetændelse. Hvis du ofte oplever urinvejsbetændelse, kan et tilskud af de aktive stoffer i tranebær måske forebygge den smertefulde betændelse. 

Få, mulige bivirkninger 

Hvis du har tendens til nyre- eller urinvejssten, skal du dog holde dig fra tranebærkoncentrat i kapselform. Det høje indhold af oxalat kan formodentlig øge risikoen for stendannelse. Visse blodfortyndende præparaters virkning kan måske også forstærkes uhensigtsmæssigt ved et højt indtag af tranebær. Tal med din læge, hvis du er i tvivl.   

På apoteket kan du få rådgivning om tranebærprodukter, ligesom vi gerne fortæller dig om behandling og forebyggelse af blærebetændelse. Find et udvalg af produkter med tranebær her.  

Kilder: Pro.medicin.dk og Netdoktor.dk   

Symptomer på blærebetændelse 

  • Hyppig og sviende vandladning og pludselig vandladningstrang 
  • I sjældne tilfælde let feber 
  • Urinen kan se uklar og plumret ud og lugte grimt

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen