Se relaterede produkter

Allergivenlig hårpleje til vinteren

De fleste mennesker tænker ikke nærmere over måden, hvorpå de vasker og plejer håret hver morgen. Ritualet er en del af den daglige rutine, hvor hovedformålet er at blive renvasket, veltilpas og sætte håret som en del af den personlige identitet – og et stort antal produkter er i spil i denne sammenhæng.

Allergi og tør hovedbund

Det daglige forbrug af shampoo, sæbe, balsam og stylingprodukter som voks, mousse og lak kan imidlertid medføre en tør hovedbund og risiko for allergiske reaktioner. De fleste hårplejeprodukter er i kontakt med huden i kortere tid, men indeholder som regel større koncentrationer af de potentielt skadelige stoffer.

– Vi bør tænke over de indholdsstoffer, som vi udsætter huden for. De skadelige stoffer kan komme fra mange kilder, og samlet set bidrage til allergiske reaktioner, udslet og tør hovedbund. Risikoen kan minimeres ved at vælge allergivenlige pleje-produkter, uanset om de bruges i kort tid på huden eller bliver i kontakt med huden i længere tid, udtaler apotekspersonalet.

Stigende tendens

Forekomsten af parfumeallergi i Danmark er stigende. Det viser en undersøgelse fra Gentofte Hospital, hvor 24.000 eksempatienter gennem 30 år er undersøgt for allergi fra wash-off produkter som shampoo og balsam samt cremer og lotions[1]. 10,4% af de kvindelige patienter og 7,3% af de mandlige patienter fik påvist allergi i perioden 2011-2015 – en markant stigning i forhold til den forudgående periode fra 2006-2010.

Parfume findes i stort set alle kosmetiske produkter. Det skønnes at der findes omkring 3.000 duftstoffer, hvoraf de omkring 120 er kendt som allergifremkaldende hos mennesker[2]. Men netop disse har været hyppigt anvendt til at komponere parfumer til blandt andet plejeprodukter.

[1]Se artiklen ”Stigning i parfumeallergi” på www.videncenterforallergi.dk(26/01/2017).

[2]Se artiklen ”Parfume” på www.videncenterforallergi.dk.

Undgå allergiske reaktioner

Hvis man vil minimere risikoen for allergiske reaktioner og tør hovedbund, kan man med fordel vælge hårplejeprodukter, der enten er Svane-mærkede eller allergi-certificerede. Svane-mærket garanterer mindst mulig miljøbelastning og stiller skrappe krav til kvaliteten, mens allergicertificering kan være med til at forebygge hudallergi og allergiske reaktioner.

Derudover handler det om at opbygge gode vaner i den personlige hygiejne hver eneste dag. Først og fremmest ved at vælge allergivenlige plejeprodukter, men også at dosere den rette mængde samt skylle sæbe, shampoo og balsam grundigt ud af håret og i det hele taget øge bevidstheden om at bruge af de forskellige pleje-produkter med omtanke.

Apoteket har udvalget

På apoteket kan du altid hente gode råd, vejledning og de rette hårplejeprodukter, der passer præcist til dine behov.

– Vi tilbyder et stort udvalg af hårplejeprodukter uden parfume, parabener og konserveringsmidler. De mindsker risikoen for allergiske reaktioner, udslet og tør hovedbund. Hos os møder du kun faguddannede medarbejdere, der kan guide dig frem til netop den allergivenlige hårpleje, der passer til dine behov netop nu, udtaler apotekspersonalet.

Vil du vide mere? Kontakt dit lokale apotek.

Gode råd til allergivenlig hårpleje

  • Vælg Svanemærkede og allergicertificerede hårplejeprodukter.
  • Vær forsigtig med at komme stylingprodukter helt ned i hovedbunden.
  • Husk at skylle hårplejeprodukterne grundigt ud ad håret.
  • Spørg på apoteket, hvis du vil vide mere om allergivenlige hårplejeprodukter.

Kilder: www.netdoktor.dk, www.sundhed.dk, www.mst.dk,www.taenk.dkog www.astma-allergi.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen