
World Sleep Day: Myter og sandheder om søvn
De fleste sover godt uden at tænke nærmere over det. Desværre er der også nogle, der kæmper med at falde i søvn og ligger vågen i flere timer under dynen. Eller som vågner et hav af gange i løbet af natten uden at kunne falde ordentligt i søvn.
I en undersøgelse af Statens Institut for Folkesundhed* svarer halvdelen af voksne danskere, at de ikke får søvn nok til at føle sig udhvilede, og blandt dem har 15% været generet af søvnbesvær eller søvnproblemer inden for de seneste 14 dage.
Søvn er en essentiel del af et sundt liv og vigtig for kroppens funktioner. Under søvn restituerer kroppen og bliver klar til en ny dag. I anledningen af World Sleep Day fredag den 14. marts 2025 sætter vi fokus på 7 myter om søvn.
Myte 1: Alle har behov for 8 timers søvn hver nat
Delvist sandt.
Dit søvnbehov er individuelt, men langt de fleste har behov for mellem 7 og 9 timer. Der er forskel på, hvordan vores kroppe håndterer søvnmanglen. Der er ganske få, der kan klare sig med 4 timers søvn og stadig være velfungerende. Langt de fleste vil have godt af, og klare sig bedre med, 7-9 timers søvn.
På den korte bane kan for lidt søvn give manglende energi, hukommelses- og koncentrationsbesvær, længere reaktionstid og større risiko for fejl og ulykker. Manglende søvn i en længere periode svækker immunforsvaret, øger risikoen for overvægt, hjertekarsygdomme og tidlig død.
Myte 2: Jeg kan indhente den tabte søvn
Både og.
En lur eller ekstra søvn i weekenden vil hjælpe på din træthed, men det kan ikke rette op på den tabte indlæring og bearbejdning, som din krop og hjerne gik glip af, mens du var i søvnunderskud.
Efter en nat med for lidt søvn kan en kort lur (20-30 min) øge din produktivitet og velvære uden at forstyrre den næste nattesøvn – hvis ikke luren er for lang eller ligger for sent på dagen.
Myte 3: Snorken er helt harmløs
Både og.
Snorken er ikke farlig, men høj og konstant snorken kan være et tegn på søvnapnø, hvor vejrtrækningen stopper flere gange om natten. Ubehandlet søvnapnø påvirker blodtrykket og øger risikoen for hjertekarsygdomme. Hvis du eller din partner snorker meget, er det en god idé at få det undersøgt af en læge.
Myte 4: Alkohol hjælper mig med at sove bedre
Falsk.
Alkohol kan gøre det lettere at falde i søvn, men din søvnkvalitet bliver dårligere. Alkohol reducerer mængden af dyb søvn og REM-søvn, som er vigtig for din hukommelse og restitution. Kvaliteten af din søvn er vigtigere end kvantiteten. Du kan sagtens få en fin mængde søvn, når du er påvirket af alkohol, men fordi kvaliteten er dårlig, vil du stadig føle dig træt, når du vågner.
Myte 5: Det er bedst at blive i sengen, selvom jeg ikke kan sove
Delvist falsk.
Hvis du har ligget vågen i sengen i mere end 30 minutter, kan det være bedre at stå op og lave en rolig aktivitet. Læse en bog, lave vejrtrækningsøvelser eller lytte til afslappende musik. Hvis du ligger i sengen og vender og drejer dig, bliver frustrationen og stressen over ikke at kunne sove større – og så bliver det kun sværere at falde i søvn.
Myte 6: Jeg kan kun falde i søvn med fjernsynet tændt
Både og.
Blåt lys fra skærme hæmmer produktionen af søvnhormonet melatonin og forsinker indsovningen. For nogle kan et fjernsyn eller baggrundsstøj hjælpe på tankemyller. Hvis du har svært ved at sove uden fjernsynet, kan du prøve at lytte til en lydbog, podcast eller musik i stedet for at se fjernsyn, da det ikke påvirker produktionen af melatonin.
7: Det er lige meget, hvornår jeg går i seng, bare jeg sover nok
Falsk.
Døgnrytmen er vigtig for din søvnkvalitet. Går du sent i seng eller skifter din sengetid ofte, forstyrrer det kroppens naturlige søvn-vågen-cyklus. En fast søvnrytme, hvor du går i seng og står op samme tid hver dag, forbedrer søvnkvaliteten og gør det nemmere at falde i søvn.
Hvad stjæler din nattesøvn? Læs om søvntyvene her
FAQ
Hvad er god søvnhygiejne?
God søvnhygiejne er gode vaner, der forbedrer din søvn. Det er f.eks. en fast sengetid, begrænse skærmtiden før sengetid og et mørkt og køligt soveværelse.
Hvad kan man selv gøre for at stoppe snorken?
Du kan reducere din snorken ved at sove på siden, bruge en høj hovedpude, undgå alkohol og rygning.
Hvor mange timers søvn har jeg brug for?
Voksne har brug for 7-9 timers søvn, teenagere har brug for 8-10 timers søvn, og børn har brug for 9-12 timers søvn. Det afhænger af deres alder. Søvnbehovet er individuelt, og det er vigtigere at få en god kvalitetssøvn frem for et præcist antal timer.
Påvirker koffein søvnen, selv hvis jeg drikker det tidligt på dagen?
Koffein forstyrrer nattesøvnen op til 8 timer efter indtagelse. Hvis du går i seng kl. 22, bør du undgå at drikke koffeinrige drikke efter kl. 14.
Er det usundt at sove for meget?
Ja, for meget søvn (mere end 10 timer regelmæssigt) kan være forbundet med øget risiko for depression og hjertekarsygdomme. Hvis du bruger meget tid i sengen i løbet af dagen, kan være sværere at falde i søvn om aftenen.
Kan madvaner påvirke min søvn?
Ja, koffein, sukker og store måltider sent på aftenen kan påvirke din søvn. En let aftensnack som f.eks. banan, havregryn eller nødder er rige på tryptofan og magnesium, der kan hjælpe dig med at falde i søvn.
Hjælper motion på søvn?
Ja, motion om dagen hjælper på søvnen om natten. Højintens træning lige før sengetid har en negativ effekt på søvnen. Hold kroppen i ro, inden du skal sove.
Kilder:
*Statens Institut for Folkesundhed; Søvn i et folkesundhedsperspektiv, 2023, https://www.sdu.dk/da/sif/rapporter/2023/soevn_i_et_folkesundhedsperspektiv
Sundhedsstyrelsen; Sygdomsbyrden i Danmark - risikofaktorer, 2022, http://sst.dk/-/media/Udgivelser/2023/Sygdomsbyrden-2023/Risikofaktorer-Sygdomsbyrden-2023.ashx
Sundhedsstyrelsen; Anbefalinger for søvnlængde til alle aldersgrupper, 2024, https://www.sst.dk/-/media/Udgivelser/2024/Soevn/Anbefalinger-for-soevnlaengde.ashx
Rigshospitalet.dk, videnskab.dk