
Underernæring kan påvirke sygdomsforløb og livskvalitet
De fleste af os har gennem livet oplevet at kæmpe for at holde vægten nede, og mange oplever derfor et vægttab som en positiv ting. Men når det kommer til vægttab i forbindelse med sygdom eller alderdom, er det dog ofte ikke noget, man skal stræbe efter. Tværtimod kan et utilsigtet vægtab eller underernæring give alvorlige komplikationer i forbindelse med sygdom.
Bivirkninger ved medicinering eller generelt mindre appetit kan betyde, at man ikke får den rette eller den tilstrækkelige mængde energi, protein og næring. Det kan resultere i et vægttab og tab af vigtig muskelmasse. Livskvaliteten kan risikere at gå fløjten, hvis man ikke længere er i stand til at gøre de ting, som man kunne før.
Ernæring er nøglen til at bevare et godt helbred
Mad og den rigtige ernæring har stor betydning for vores velbefindende, helbred og livskvalitet. Hvis man taber sig under et sygdomsforløb, er man i højere risiko for at få tilstødende komplikationer. Man er særlig sårbar, hvis immunforsvaret i forvejen er på overarbejde. Samtidig er evnen til at gendanne celler og opbygge muskelmasse ofte mindre med alderen. Så hvis appetitten svigter, og energiindtaget er lavt, kan det være svært at få nok af alle de næringsstoffer, man behøver, og sammensætningen af det, man spiser, bliver derfor endnu vigtigere.
Sådan dækker du kroppens ernæringsbehov
Ved sygdomsrelateret underernæring, eller hvis man med alderen har mistet appetitten, kan man derfor have behov for mere protein og et øget tilskud af nogle vitaminer og mineraler, såsom D-vitamin og omega-3 fedtsyrer. Fiberindtaget er også vigtigt for at holde tarmene godt i gang, og væskebalancen er essentiel for, at kroppen skal fungere godt.
Protein er fundamentet for genopbygning af kroppen
Når man skal komme sig efter et sygdomsforløb, eller når man er oppe i alderen og begynder at miste muskelmasse, er der særligt et næringsstof, der er vigtigt. Det er at få tilstrækkeligt med protein.
De fleste, der har været igennem et alvorligt sygdomsforløb, ved, hvor hurtigt man kan tabe sin muskelmasse. F.eks. ved et hoftebrud eller brækket ben kan musklerne hurtigt svinde ind, når de ikke er i bevægelse. Ofte får man en god og veltilrettelagt genoptræningsplan, men hvad med ernæringen? Den bliver alt for ofte glemt. Og uden mad og drikke, dur helten som bekendt ikke. Så det er vigtigt, at god ernæring også tænkes ind, og her er protein igen en vigtig spiller.
Sådan dækker du kroppens proteinbehov ved sygdom
For at kunne opbygge og bevare muskelmasse er der behov for protein, som næst efter væske er den største bestanddel af vores krop. Protein består af forskellige aminosyrer, hvoraf nogle af disse er såkaldte essentielle. Kroppen kan ikke selv producere dem, og derfor er de livsnødvendige at få via kosten.
Hvis man vælger protein fra animalske fødevarekilder som mælk, æg, fisk eller vegetabilske kilder som bælgfrugter, giver det en velbalanceret kost med en høj proteinkvalitet, og på den måde får man dækket behovet for alle de essentielle byggesten, kroppen har brug for.
Ernæringsdrikke som effektivt supplement
Når man bliver syg eller har en kronisk sygdom, øges behovet for protein yderligere, og hvis tilførslen af protein og andre næringsstoffer ikke modsvarer behovet, risikerer man at blive underernæret. Her er det særligt vigtigt, at proteinkilderne, man indtager, er af høj kvalitet og optages hurtigt i kroppen.
I forbindelse med sygdomsrelateret underernæring findes der særlige ernæringsdrikke, som er udviklet specielt med henblik på at imødekomme disse behov. En ernæringsdrik kan indeholde lige så meget energi og næring som et helt måltid. Mange oplever, at det er nemmere at få tilstrækkeligt med energi og næring ved at skulle drikke, end ved at skulle lave mad flere gange om dagen. Spørg din læge eller diætist til råds for at være sikker på, at du får den rette næring.