Tager pollen energien fra dig? Se relaterede produkter

Tager pollen energien fra dig?

Jubii, det er forår! Op med vinduer og døre – og ud at nyde forårsluften! Nej….sådan er det desværre ikke for dig med allergi over for forårspollen. Luften er fuld af bittesmå pollen, der finder vej til din krop via næse, øjne og mund. Din krop sætter alt ind for at skille sig af med dem.

Pollen i luften kan gøre foråret til en plage for dig, der har allergi. De kan nærmest tage energien fra dig. Det er ikke bare nys, kløe, stoppet næse og røde øjne, du skal slås med, hvis du har høfeber. Allergien kan også gøre dig træt, tung i hovedet og uoplagt. Hele din krop er nemlig i alarmberedskab over for pollen, som den betragter som en fjende. Særlige antistoffer flyder som en modgift rundt i dit blod og hjælper immunforsvarsceller med at bekæmpe pollen. Blandt andet ved at frigive histamin, som er i høje doser er meget generende for dig. Især slimhinderne i øjne og næse bliver hårdt ramt. Her findes særligt mange af de celler, der frigiver ’kampstoffet’ histamin, som desværre får øjne og næse til at klø og danne irriterende meget sekret.

Du kan blive yderligere træt af din allergi, hvis den også generer din nattesøvn. Det kan være svært at finde ro, hvis du hele tiden skal nyse eller har noget, der klør. Det bedste du kan gøre for at lindre din allergi er selvsagt at undgå de pollen, du er allergisk over for. Men det er absolut lettere sagt end gjort. Derfor er du nødt til at være velbehandlet. Tal lindring med din læge, hvis din allergi er meget slem. Tager du tabletter med et antihistamin, og føler du, at de sløver eller ikke lindrer nok, så prøv at skifte til en anden type antihistamin og suppler med øjendråber og/eller næsespray. På dit apotek kan du altid få en snak om dine muligheder, så du bedre kan nyde foråret.

Pollenvejr?

Hver type pollen har sin sæson. I skemaet kan du se, hvornår pollenkoncentrationen er størst fra de planter og træer, der oftest giver allergi. Der er dog forskelle fra dag til dag. Planter og træer sender flest pollen i luften på varme solskinsdage. Mange solskinstimer betyder derfor ekstra mange pollen. Regn skyller derimod pollen til jorden, og morgendug kan have samme effekt.

Måned

Allergitype

Februar

Hassel

Marts

El og elm

April og maj

Birk

Juni og juli

Græs

Juli og august

Bynke

Vindretningen har også betydning for, hvor pollen blæser hen. Generelt er der flest pollen i luften i dagtimerne og færrest om natten. Typisk vil den største koncentration af pollen være ved middagstid. Det er altså et dårligt tidspunkt at gå udenfor eller at lufte ud i boligen på.

 

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen