Se relaterede produkter

Sur julemave?

Store måltider og visse fødevarer kan få maven til at køre sur i julen. Den svarer igen med halsbrand og opstød. Her er nogle gode råd til sure maver.

Hvis du spiser for meget, for fedt eller forkert, så kan måltiderne føre til halsbrand og sure opstød. Især hvis du samtidig drikker alkohol, kaffe, juice og kulsyreholdige drikke som øl, cider og sodavand. Halsbrand og sure opstød opstår, når noget af maveindholdet glider op i halsen. Lad være med at læne dig forover eller lægge dig ned efter et måltid, hvis du har tendens til halsbrand.

Hvor fed mad opholder sig lang tid i mavesækken og gør den overfyldt, så kan alkohol, løg, koffein og pebermynte afslappe den lukkemuskel, som ellers skal sikre, at maveindholdet ikke glider op i spiserøret. Drikke med kulsyre kan samtidig skabe et ekstra pres på mavesækken og gøre den udspilet. Det er altså ikke nødvendigvis en fødevare, der skaber problemer med halsbrand. Det er ofte kombinationen af mad og drikke. Du kan lindre lette tilfælde af halsbrand og sure opstød med et glas mælk, en rå gulerod, lidt knækbrød eller nogle kogte kartofler. Du kan også lindre med et syreneutraliserende eller syrehæmmende middel afhængig af dine symptomer. Spørg på dit apotek.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen