Se relaterede produkter

Spis kål i den kolde tid

Hvis du vil leve sundt i vintermånederne, kommer du ikke uden om kål. Det er muligvis den sundeste spise på vores breddegrader i vintermånederne, og de findes i flere, lækre varianter.

Kål forbindes mest med grønlangkål, stuvet hvidkål og rødkålen til andestegen. Det er ærgerligt, for kål kan være så meget andet. Du kan f.eks. fint bruge forskellige kåltyper i salat, hvor kålen både tilfører tekstur, velsmag og vitaminer til retten.

Grønkål

Grønkål er måske den mest oversete grøntsag i det danske køkken. Måske fordi bladene i rå form virker grove og utilnærmelige. Men hvis du bare gnubber dem mellem fingrene, sker der ting og sager. Pludselig får du en blød og sprød grøntsag med en nøddeagtig smag.

Grønkål er naturligvis hovedingrediens i grønlangkål, men det kan også bruges i både salat, pesto og smoothies. Du kan også stege dem i olie og bruge dem som knasende substitut for chips.

Grønkål er propfyldt med blandt andet betakaroten, kalcium, jern og C-vitamin. Betakaroten bliver delvist omdannet til A-vitamin i forbindelse med optagelsen i tarmen. Derudover fungerer betakaroten som antioxidant i organismen. Vi forbinder som regel C-vitamin med citrusfrugter, men grønkål indeholder mere C-vitamin end appelsiner.

Rød- og hvidkål

Rødkål og hvidkål bliver ofte kogt, men fintsnittet er de fine i rå form – og en hel del sundere. Indholdet af bl.a. C-vitamin koges ikke ud, når du snitter kålen fint i stedet for at koge det. Det er tilmed en billig fødevare, der er fyldt med sunde plantefibre. Begge typer kan godt virke stærke i smagen, når de spises rå, men i en salat med rosiner, citrusfrugt, tranebær eller andre naturlige sødemidler, bliver det en anden sag.

Et rødkåls- eller hvidkålshoved i grøntsagsskuffen holder sig længe, og hvis du vænner dig til at snitte lidt kål som salat til maden, er resultatet både billigere, sundere og mere mættende end en slatten og vitaminfattig iceberg.

Rosenkål

Rosenkål har et dårligere ry, end den fortjener. Måske skyldes det, at mange i barndommen har fået skamkogte rosenkål, der tilmed var kogt i ét hold vand. Dermed lugtede kålen også lidt vel meget af svovl – eller prut, som man vist siger på helt almindeligt dansk.

Hvis rosenkål skal koges, bør det ske i to hold vand. Alternativt smager de fremragende rå, hvis du adskiller de små kålhoveder blad for blad og bruger bladene i en salat. Det tager lidt tid, men det er besværet værd. Du kan også halvere dem og lade dem stege på panden med eksempelvis mandler, honning, citron eller baconstykker.

Ligesom med de øvrige kåltyper byder rosenkål også på C-vitamin. Derudover er de sprængfyldte med folsyre, der hos gravide kan nedsætte risikoen for visse misdannelser. De små knolde byder også på jern og en række antioxidanter.

Broccoli og blomkål

Broccoli og blomkål er andre velkendte kåltyper, du også bør byde velkommen i dit køkken. Hvis du er træt af de kogte versioner, kan de i bittesmå buketter sagtens bruges i rå form. Broccoli vinder igen og igen plads øverst på listen over de sundeste fødevarer, og blomkål er desuden en god kilde til B6-vitamin.

Både broccoli og blomkål er fortræffelige som sundt fyldstof i både salater og fars til frikadeller eller farsbrød.

Få calcium og kalium fra kål

De mørkegrønne bladgrøntsager er desuden en god kilde til calcium og kalium. Hvis du ikke drikker mælk, er det en god idé at få de mørkegrønne grøntsager året rundt. Kalcium hjælper til at holde dine knogler stærke, mens kalium sammen med natrium blandt andet hjælper med at regulere din væskebalance. Kalium er også vigtigt for dit blodtryk og nervesystem, og mineralet hjælper desuden dine muskler og dit hjerte med at fungere.

For at være sikker på, at du får nok af de gode sager til din krop, kan du evt. supplere med en kvalitets multivitaminpille.

___________

Dette indlæg er lavet i et samarbejde med apotekeren.dk. Se vores store udvalg af produkter her.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen