Snyd forkølelsen Se relaterede produkter

 

 

Snyd forkølelsen

Der er svært at komme uden om forkølelser. God hygiejne og fornuftige vaner kan dog nedsætte din risiko for at blive syg.

Der findes så mange forskellige slags forkølelsesvira, at dit immunforsvar umuligt kan udvikle varig beskyttelse mod dem alle. Især i vinterhalvåret spredes smitten. Måske fordi virus overlever bedre i kold luft uden skarp sommersol. Måske fordi vi pakker os mere sammen indenfor og ikke får luftet ud i boliger, klasseværelser, institutioner og på arbejdspladser.

Når en forkølet person hoster eller nyser, spredes der virus i luften. Virus kan også overleve på dørhåndtag, gelændere, taster, vandhaner og andre steder i flere timer. Hvis du sjusker med håndhygiejnen og har for vane at pille dig i øjne, næse eller mund, kan du overføre smitte til dig selv via hænderne. Smitten kan også overføres til andre, når du giver hånd - og omvendt.

Du kan nedsætte risikoen for smitte ved at holde afstand til forkølede, vaske hænder hyppigt og grundigt, og ved at undgå at berøre dig selv i ansigtet. Forkølelsesvira kommer typisk ind gennem næse, øje og mund, så det er med at holde fingrene væk. Hvis du er forkølet, kan du smitte andre, så snart og så længe du har virus i kroppen. Det vil sige allerede fra før symptomerne viser sig, og til de er klinget af. Vis derfor hensyn og undlad at nyse og hoste direkte i dine hænder eller ud i et rum.

Faktorer som nattesøvn, kost og stress spiller også en rolle for, om du bliver forkølet. Disse ting har nemlig indflydelse på dit immunforsvar. Det er derfor ikke sikkert, at du bliver syg, selvom der er virus i luften. Fra forsøg ved man, at selv hvis man inficerer flere personer med forkølelsesvirus direkte i næsen, så er det ikke alle, der bliver syge af det. Sørg derfor så vidt muligt for at spise sundt, få sovet og styr uden om stress i din dagligdag.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen