Sluk din halsbrand Se relaterede produkter

Sluk din halsbrand

Halsbrand føles som en sviende og brændende fornemmelse bag brystbenet. Det kan stråle op mod halsen og give sure opstød.

Halsbrand skyldes, at mavens sure indhold glider op i spiserøret. Nederst i spiserøret sidder en lukkemuskel, som skal forhindre tilbageløb. Hvis den ikke fungerer ordentlig, vil mavesyren kunne glide op i spiserøret og munden. Da slimhinden i spiserøret ikke er rustet til at modstå mavens sure indhold, kan det give smerte og irritation. Sker det hyppigt og gennem længere tid, kan slimhinden blive betændt og danne sår.

Du kan forsøge at lindre halsbrand på flere måder. Undgå stramtsiddende tøj og lad være med at bøje dig forover. Det øger presset på lukkemusklen. Skal du løfte tunge ting, så bøj i stedet ned i knæene. Undgå også mad og drikke, der kan påvirke mavens syreproduktion og lukkemekanisme. Det gælder kaffe, te, chokolade, pebermynte, fed eller røget mad og især alkohol.

Rygning kan også forværre problemet med halsbrand. Prøv at spise flere små måltider i stedet for få store, og lad være med at spise de sidste tre timer før sengetid. Mad øger mængden af mavesyre, og en slap lukkemuskel vil ikke kunne holde maveindholdet tilbage, når du lægger dig ned. Du kan prøve at hæve sengens hovedgærde, hvis du lider af halsbrand om natten. Har du halsbrand gennem længere tid, skal du tale med din læge om problemet.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen