Slip for uren hud
Uren hud kan ramme os alle på forskellige tidspunkter i vores liv, og langt de fleste teenagere kæmper en kamp mod bumser, hudorme, talgknopper og andre urenheder i huden[1]. Fænomenet sker for begge køn i alle aldre, men opstår især hos de unge og hos kvinder ved p-pillestop, graviditet og i overgangsalderen.
Den urene hud er ikke nødvendigvis et udtryk for dårlig hygiejne. Hudens tilstand bliver påvirket af både hormonelle forandringer, stress, alkohol, kost og vejret. Huden er ganske enkelt eksponeret for mange påvirkninger, der udfordrer dens almene sundhedstilstand.
– Huden er vores største organ med flere vitale funktioner. Den er en del af kroppens immunforsvar og beskytter mod bakterier og andre skadelige mikroorganismer. Den sørger også for at hindre vandfordampning fra kroppen, så vi ikke bliver dehydreret. Derfor er det vigtigt med en sund, smidig og velfungerende hud, fortæller apotekspersonale.
Tilstoppede porer
Uren hud kommer af en overproduktion af talg, som fører til tilstoppede talgkirtler. Hvis der trænger bakterier ned i talgkirtlerne, kan der opstå betændelse og dermed uren hud. Vi producerer alle talg, men hos nogle er der ubalance i talgproduktionen som følge af for fedtet hud, for tør hud eller forandringer i hormonniveauet.
Overproduktionen af talg gør, at dette ophobes inde i hudens porer, som dermed bliver tilstoppede. På denne vis dannes der små hudorme, der typisk ses ved områder omkring næsen, på hagen og mellem øjenbrynene. Hudorme er et slags forstadie til bumser, og de kan med fordel holdes i ave med en daglig rense- og plejerutine.
Akne (bumser) er betændelse i talgkirtler og hårsække, der ofte opstår på øverste del af overkroppen. Akne optræder i forskellige sværhedsgrader fra den overfladiske variant med hudorme, over den moderate akne præget af røde og ømme knopper og til svær akne, der medfører større knuder eller bylder med risiko for dannelse af ar.
Hos nogle unge udvikler akne sig til en sygdom, der får en negativ indflydelse på livskvalitet og socialt liv. Derfor er det vigtigt at gå i behandling, så aknen holdes i ave her-og-nu og ikke risikerer at efterlade blivende ar på huden. En del af behandlingen kan være medicinsk med lægemidler, der modvirker betændelse.
Lær hudplejerutiner
Det kræver en langvarig og vedholdende indsats at slippe af med den urene hud, og urenhederne kan holdes i skak med tålmodig hudplejerutine. En effektiv hudpleje-rutine vil i de fleste tilfælde omfatte forskellige plejeprodukter og opmærksomhed på make-up, solbadning, mad, drikke og beklædningen, der alt sammen kan influere på hudens sundhedstilstand.
>> Se vores udvalg af ansigtspleje
Hudrens og fugtighed
Den urene hud bør renses dagligt morgen og aften med gode renseprodukter, så det overskydende fedt fjernes uden at udtørre huden. Rensning af huden vil altid udtørre huden en smule, hvorfor det er vigtigt at kombinere rensningen med en fugtgivende creme, der sikrer den rette fugtbalance i huden.
Tag på apoteket
På apoteket kan du både få rådgivning og købe produkter, som er specielt udviklet til at modvirke forskellige former for fedtet og uren hud:
– Vi står klar til at give gode råd om hudpleje og tilbyder en bred vifte af effektive rense- og plejeprodukter samt antibakterielle produkter til forskellige hudtyper. Heldigvis er der gode muligheder for at komme den urene hud til livs med specialprodukter, daglig hudplejerutine og nogle få livsstilsændringer, udtaler apotekspersonale.
Gode råd mod uren hud
- Undgå at kradse i huden eller klemme bumser ud, som risikerer af give blivende ar.
- Vask håret med en mild og hudvenlig shampoo, hvis du har tendens til fedtet hår.
- Rens huden med et renseprodukt, der er udviklet specielt til uren og fedtet hud.
- Hold dig til oliefri make-up og fjern det omhyggeligt hver aften.
- Vælg en fugtighedscreme, der passer præcist til din hudtype.
- Undgå overdreven solbadning eller overdreven brug af solarie.
- Bær gerne løstsiddende bomuldstøj, hvis du har akne på kroppen.
- Tag på apoteket for at få gode råd og velegnede produkter mod uren hud.
[1] Se artiklen ”Akne” på sundhed.dk (fagligt opdateret 05.10. 2018).
Kilder: sundhed.dk, netdoktor.dk, min.medicin.dk og sundhedsguiden.dk