Sådan øger du chancen for at blive gravid
Det kan være hårdt, når du brændende ønsker dig et barn, men graviditeten udebliver. En varieret kost, udvalgte kosttilskud og sunde vaner kan dog hjælpe graviditeten på vej, fortæller jordemoder Mia Skaarup Jørgensen. Her er hendes bedste råd til en succesfuld graviditet.
Det er en gave, hver gang et barn kommer til verden, men vejen derhen er for mange par og enlige svær og kan være fyldt med skuffelse og sorg. De nyeste tal viser, at mellem 15 og 20 % af alle par på et tidspunkt vil opleve infertilitet i perioder eller endda vedvarende infertilitet.
De fleste ved, at flere faktorer spiller ind i forhold til fertilitet. Det gælder blandt andet kvindens alder, hvor fertiliteten er højest i starten af 20’erne. Derudover er tidspunktet for samlejet afgørende og skal ramme kvindens ægløsning. Men der er flere ting og vaneændringer, du selv kan overveje at indføre, hvis du ønsker at øge chancen for at blive gravid.
Det fortæller jordemoder og ernæringsterapeut Mia Skaarup Jørgensen, der til daglig ejer og driver Slagelse Akupunktur- og Jordemoderklinik. Her har hun siden 2017 hjulpet mange kvinder med at skabe bedre balance i deres hormoner og styrke deres fertilitet i drømmen om et ønskebarn.
”Man kan godt selv øge chancerne for en succesfuld graviditet med nogle ganske få vaneændringer, og det gælder både for manden og kvinden. Det tager tre måneder at færdigmodne et æg og danne en sædcelle, dét der gerne skal blive til et barn, og i den periode kan sund kost, udvalgte kosttilskud og gode vaner gøre en stor forskel”, fortæller hun.
De bedste chancer for graviditet
Vil du give din krop de bedste betingelser for at blive gravid, kan du blandt andet kigge nysgerrigt på din livsstil. Sover du godt og nok om natten, eller føler du dig stresset? Når kroppen er presset, har den ikke de bedste forudsætninger for at danne et æg eller en sædcelle.
”Ro er vigtigt, og så er det en god idé at fylde livet med små nydelser, for nydelseshormoner er gift for stress. Det behøver ikke at være en tur i spa eller andet kostbart. For nogle er det rart blot at blive lidt længere under den varme bruser om morgenen og tage sig tid til at mærke det varme vand. For andre er nydelse at unde sig selv en pæn buket blomster i vinduet,” forklarer Mia Skaarup Jørgensen.
Herudover er det vigtigt, at kvinden har en god blodgennemstrømning i underlivet, hvis hun ønsker at give sig selv de bedste betingelser for at udvikle et æg. Blodet bringer næring og ilt rundt i kroppen, og dette er byggestenene for barnet, cellerne og senere moderkagen. Stress, arvæv og brug af hormonel prævention kan omvendt nedsætte blodgennemstrømningen.
”Mange af de kvinder, jeg møder i min klinik, der oplever problemer med at blive gravide, lider af fordøjelsesproblemer. Når fordøjelsen ikke fungerer optimalt, optager man ikke næring så godt, ligesom man måske heller ikke udskiller affaldsstoffer fra kroppen helt optimalt. Et øget fokus på kost og vitaminer kan hjælpe fordøjelsen på vej,” fortæller Mia Skaarup Jørgensen.
Vitaminer og mineraler styrker fertiliteten
Ønsker du og din partner at få et barn, er det vigtigt, at I sørger for at give kroppen de vitaminer og mineraler, den har brug for, for at danne et sundt æg eller en sædcelle. En sund og varieret kost kan gøre en stor forskel, og det samme kan et kontinuerligt, stabilt blodsukker.
”Man har brug for en pæn mængde protein, når man forsøger at blive gravid. Derudover er et bredt udvalg af grøntsager gavnligt, gerne i alle regnbuens farver, fordi de forskellige varianter indeholder forskellige vitaminer og mineraler. Når vi vil være gravide, har vi brug for dem alle sammen. Det gælder også de gode fedtstoffer, særligt omega 3, der gerne må være til stede i alle måltider,” siger Mia Skaarup Jørgensen.
Hun anbefaler alle mænd og kvinder en basispakke bestående af en god multivitamin med methylerede B-vitaminer samt et tilskud af omega 3 og ekstra D-vitamin. Det har en bevist positiv effekt på både sæd- og ægceller.
”Sidst men ikke mindst anbefaler jeg en god probiotika, fordi mælkesyrebakterier hjælper os med at balancere tarmfloraen. En god tarmflora har en positiv effekt på vores immunforsvar og evne til at optage vitaminer og mineraler, og begge dele er vigtigt, når vi forsøger at blive gravide,” siger Mia Skaarup Jørgensen.
Hvad skal du undgå, hvis du vil være gravid?
Foruden en varieret kost, vitaminer og mineraler, en sund livsstil med ro og søvn og god blodgennemstrømning, er det vigtigt, at du undgår alkohol, cigaretter og skadelig kemi, hvis du ønsker at blive gravid, fordi det påvirker kroppen negativt.
”Alkohol er et opløsningsmiddel, og da cellemembraner primært består af fedt, er det en rigtig dårlig kombination. Røg tager plads fra ilt og tilfører kroppen en masse skadelige stoffer. Derfor er det vigtigt, at du i stedet sætter fokus på fordøjelsen, så du kan få udskilt nogle af de kemiske stoffer, du ikke kan undgå at indtage i løbet af dagen”, forklarer Mia Skaarup Jørgensen.
Sidst men ikke mindst skal du være nysgerrig på din krop og dens signaler. Mange kvinder bruger i dag en af de mange populære cyklusapps, men man kan ikke lade det perfekte undfangelsestidspunkt diktere af en algoritme, lyder rådet.
”Jeg mener ikke, at man bør stole 100 % på sådan en app. Kvinden har kun et lille vindue til at blive gravid hver måned, det drejer sig om 12-24 timer efter ægløsning, så det er vigtigt, at hun lærer sin cyklus at kende, og alle de små tegn, kroppen giver, når hun har ægløsning.”
”Et stabilt blodsukker og væskebalance kan hjælpe mod graviditetskvalme. Ligesom stress og træthed er faktorer, der forværrer kvalme. Husk at lytte til kroppen; hvil dig, når du har brug for det og spørg om hjælp, hvis du har behov for støtte. Derudover kan B-vitamin hjælpe på graviditetskvalme. Men det er vigtigt, at du får alle B-vitaminerne og ikke kun et enkelt, ellers kan det skævvride den indre balance,” siger jordemoder Mia Skaarup Jørgensen.
”Det er meget individuelt, hvornår du mærker, at du er gravid. Nogle kan mærke det allerede før, de har testet positivt, andre først langt senere. Hvis du er utryg eller i tvivl, er det altid en god idé at søge professionel vejledning. Det er en ny situation, du står i, og ingen forventer, at du kender svarene på forhånd,” forklarer jordemoder Mia Skaarup Jørgensen.
”Når man bliver gravid, får man mange ekstra hormoner i kroppen. Det får vores insulin til at virke dårligere, hvilket betyder, at kroppen har brug for at danne mere insulin. Nogle kvinder er ikke i stand til at øge produktionen nok, og derfor udvikler de graviditetssukkersyge. For de fleste forsvinder sukkersygen igen efter fødslen, men det kan give en lidt øget risiko for at udvikle en livsstilsbetinget diabetes senere i livet”, afslutter Mia Skaarup Jørgensen.