Amning: En sund start på livet Se relaterede produkter

Amning: En sund start på livet

Det kan på mange måder være overvældende at blive forældre. Man skal lære et nyt, lille menneske at kende, finde ind i en ny hverdag og sætte sig ind i masse nyt for at passe bedst muligt på sit barn – og sig selv. Flertallet af nye mødre vil gerne amme, så i den allerførste tid kan der gå en del timer med at finde sig til rette og få amningen etableret.

Ønsker du at amme din baby?

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at spædbørn ammes fuldt, til de er omkring 6 måneder, og delvis amning til 12 måneder eller længere. Modermælken er den ideelle næring til den lille ny, og samtidig har den tætte kontakt mellem mor og barn under amningen stor betydning. Vælg gerne et roligt og uforstyrret sted og find frem til de ammestillinger, som fungerer bedst for dit barn og dig.

I ammeperioden anbefaler vi, at du bruger milde og uparfumerede hudplejeprodukter på brysterne, gerne med Astma-Allergimærkning og Svanemærkning. Du kan lade brystvorterne lufttørre efter amningen og holde dem tørre med diskrete ammeindlæg i bh’en. Der findes astma-allergideklarerede, bløde, ultratynde, anatomisk udformede og åndbare ammeindlæg med en meget høj absorberingsevne.

Modermælk er komplet næring til din baby, næsten …

Modermælken er ”designet” til at dække spædbarnets næringsbehov. Når du udelukkende ammer din baby, er der kun én ting, du skal sørge for at give barnet derudover. Nemlig et dagligt tilskud af D-vitamin fra barnet er to uger gammelt. Fødevarestyrelsen anbefaler 10 µg D-vitamin dagligt hele året til børn fra 2 uger og indtil 4 år. D-vitamin har blandt andet betydning for immunsystemets normale funktion hos barnet og bidrager til barnets normale vækst og knogleudvikling.

D-vitamin til børn fra to uger til 4 år er i flydende form, og D-dråberne kan dryppes direkte i munden på barnet eller gives på en ske. Der findes også D-vitamindråber med mælkesyrebakterier til børn fra 2 uger til 4 år. Mælkesyrebakterier findes naturligt i vores tarme helt fra fødslen, hvor en del af moderens tarmflora bliver overført til barnet.

Får dit barn modermælkserstatning?

Ammer du ikke, men giver modermælkserstatning i flaske? Så skal du være opmærksom på, at det er Fødevarestyrelsens anbefaling, at spædbørn, som dagligt får 800 ml modermælkserstatning med 1,3 µg D-vitamin pr 100 ml eller mere, ikke skal have D-vitamintilskud.

Sørg for at spise sundt i ammeperioden

Det er vigtigt, at du selv får en sund, vitaminrig, varieret kost i ammeperioden, hvor du både skal producere modermælk til din baby og holde din egen krop sund og velfungerende. Det betyder ikke, at du skal spise for to, men at du skal tilstræbe at spise så sundt og varieret, at du får tilstrækkelig næring til jer begge i den periode, hvor du ammer. Dit barn er dækket ind via modermælken og D-dråberne, men sørg for, at du også selv får vitaminer og mineraler nok – og også gerne de sunde fedtsyrer. Nogen vælger at supplere med relevante kosttilskud for at skabe de rette betingelser for både sig selv og sit barn i ammeperioden.     

Kilder: sst.dk, Fødevarestyrelsen

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen