Se relaterede produkter

Sådan får du et sundt og stærkt hår

Slidt og skadet hår kan være tegn på mangel af vitaminer, væske og søvn. Heldigvis er der flere ting, du selv kan gøre for at få en sund og flot manke.

Der er mange gode grunde til at holde håret sundt og velplejet. En af dem er, at håret ikke kan genopbygges, når du først har mistet det, og de fleste med hår på hovedet vil gerne beholde det. Det er vigtigt at holde hår og hovedbund velplejet med de rette produkter.

Spis dit hår sundt med Omega-3 

Sundt hår går hånd i hånd med omega-3-fedtsyrer. Omega-3 styrker både din hårproduktion, holder din hovedbund sund, modvirker udtørring af huden og giver dit hår glans.

Laks, sild, makrel, ansjoser og sardiner har et højt indhold af sunde omega-3-fedtsyrer. Hvis du er vegetar, kan du spise hørfrø, hørfrøolie, rapsolie, sojaolie, valnødder og valnøddeolie i stedet. Omega-3 fås også som kosttilskud.

Essentielle B-vitaminer

Der er flere typer af B-vitaminer, som hver især har en rolle i at holde dit hår sundt. B2-vitamin beskytter håret mod oxidativt stress, B3-vitamin bidrager til at holde hovedbunden sund, og sammen med B1- og B12-vitamin opretholdes et normalt energistofskifte. Hår er bygget op af celler, så en god celledeling er essentielt for sund hårvækst, og her spiller B12-vitamin også en stor rolle. Kød og fisk er gode kilder til B-vitaminerne, men du kan også få tilskud, hvis ikke du får nok gennem kosten.

Sundt hår består af flere byggeklodser

Zink, jern og kobber samt E- og C-vitamin finder du også blandt hårets essentielle byggeklodser. Kobber opretholder hårets pigmentering, og zink og jern bidrager til et godt immunforsvar, hvilket styrker håret generelt. Derudover er aminosyrerne L-cystein og L-methionin nogle af de vigtigste blandt hårets byggeklodser, da hårets strå primært består af disse to.

Styrk immunforsvaret

Sundt hår handler først og fremmest om ordentlig pleje og gode betingelser for hårvækst, men det handler også om ikke at udsætte din krop for usunde påvirkninger. Stress, sygdom og hormonelle udsving har en negativ indflydelse på immunforsvaret. Og når immunforsvaret er svækket, kan det også skade håret. Sørg derfor for en god og varieret kost, rigeligt med væske og en god søvn hver dag.

Du kan altid få gode råd om gavnlige produkter til dit hår på det lokale apotek. Her kan du også få kosttilskud, der hjælper til at styrke håret.

Kilde: magasinethelse.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen