Ramt af forkølelse igen? Her er vores bedste råd
Forkølelse er altid ubelejligt og uundgåeligt, og de fleste voksne danskere bliver ramt af en irriterende snue 2-4 gange årligt. Der er desværre ikke noget, du kan gøre for at kurere en forkølelse, men du kan lindre den, så symptomerne måske bliver mere tålelige.
Det er endnu en gang sæson for løbende næser, ømme halse, hosten og nys. Forkølelser er uundgåelige og ekstremt smitsomme, og de fleste voksne danskere oplever at blive forkølet 2-4 gange om året. Sygdomsforløbet er ofte det samme, og hvor symptomerne er mest udbredt i de første 3-4 døgn, vil forkølelsen typisk være ovre i løbet af syv dage.
Der findes flere typer virus, der kan gøre dig forkølet. I langt de fleste tilfælde er det dog den meget udbredte rhinovirus, der er årsagen. Virusset findes i mere end 100 forskellige varianter, og derfor kan du nogle sæsoner opleve at blive forkølet igen og igen kort tid efter hinanden.
Af samme grund er det ikke muligt at vaccinere mod forkølelser, ligesom det eksempelvis er med influenzaer, fordi forkølelser kan skyldes så mange forskellige varianter af vira. Har du først været ramt af én variant af en forkølelse, er du dog immun over den type virus, der har gjort dig syg. Men du kan stadig blive forkølet med andre typer vira.
Symptomer på forkølelse
Et sygdomsforløb for en forkølelse er ofte karakteriseret ved de samme, velkendte symptomer. De starter et par dage, efter du er blevet smittet, og det første tegn vil som regel være en øm og irriteret hals.
Det skyldes, at din krop udskiller nogle stoffer for at bekæmpe infektionen, hvilket skaber en inflammation i slimhinden i halsen, som gør ondt. Det kan give hævelse, øget blodforsyning og sekretion. Kroppen prøver at reparere skaden og sætter ekstra hvide blodlegemer ind i krigen mod fjenden.
Herefter vil du typisk opleve, at forkølelsen giver reaktioner i din næse. Du bliver snottet, næsen løber med tyndtflydende sekret, og du nyser mere hyppigt. Efter et stykke tid, vil slimhinden hæve op, og snottet vil blive mere tykt og gulligt, hvilket fører til en tilstoppet næse. Mange vil fejlagtigt tro, at de har udviklet bihulebetændelse, men stoppet næse er et helt almindeligt forkølelsessymptom.
Derudover vil du ofte opleve irritation i de øvre luftveje, først måske med en kildrende, tør hoste, som siden udvikler sig til en hoste med sejt slim. Hvor de øvrige gener ved en forkølelse ofte vil være forsvundet i løbet af en uge, kan hosten godt vare ved i længere tid.
Sådan lindrer du en forkølelse
Varm te, suppe og saft er godt for en øm hals. Når det gælder saft, er varm hyldebærsaft eller tranebærsaft gode bud, fordi de er rige på C-vitamin, som styrker immunforsvaret.
Det er en rigtig god idé at drikke rigeligt med væske, eventuelt vand, juice eller te under en forkølelse, så du undgår at blive dehydreret. Særligt når du har feber, er det ekstra vigtigt at få nok at drikke. Derudover er hvile afgørende, og er du stoppet i næsen, kan det være en god idé at sove med hovedet hævet for bedre at kunne få luft.
Sugetabletter med desinficerede og lokalbedøvende effekt kan være gode til en øm hals, men følg anvisningerne på pakken og vær opmærksom på risikoen ved overdosering. Døjer du med hovedpine og feber, kan smertestillende tabletter med paracetamol lindre symptomerne. Er næsen stoppet, kan en næsespray hjælpe, men vær opmærksom på, at du kun må bruge sprayen i højst 10 dage, da den på sigt vil irritere næseslimhinden, og du risikerer at udvikle afhængighed.
Se vores udvalg af håndkøbsmedicin mod forkølelse og hoste>>
Husk den gode håndhygiejne
Forkølelse er ekstremt smitsomt. Det smitter fra dagen inden, symptomerne sætter ind og helt indtil forkølelsen er overstået. En forkølelse smitter typisk ved, at den smittede hoster eller nyser i hånden og herefter sætter viruspartikler på dørhåndtag, vandhaner, skuffer og lignende. Hvis en rask person efterfølgende rør ved de overflader og herefter ved sin næse, mund eller øjne, kan smitten hurtigt spredes.
Derfor er den gode håndhygiejne overordentlig vigtig, både hvis du er smittet med forkølelse eller eksempelvis bor sammen med en smittet person. Både håndsprit samt vand og sæbe er derfor effektive midler til at nedbringe smitten med forkølelse, ligesom det anbefales, at den smittede har sit eget håndklæde i husholdningen.
Kilder: sundhed.dk, Dansk Apotekerforening, netdoktor.dk
Du kan lindre din forkølelse men desværre ikke kurere den. Det tager typisk en uge at komme over en almindelig forkølelse. Penicillin har ingen effekt på forkølelser, og fordi sygdommen kan skyldes mere end hundrede forskellige slags vira, findes der heller ikke en vaccine mod forkølelser. Kun hvis der opstår komplikationer som eksempelvis bihule- eller mellemørebetændelse, kan lægen vælge at behandle med penicillin.
Varm te, suppe og saft er godt for en øm hals, ligesom lokalbedøvende sugetabletter. Sørg for at få rigeligt med væske, så du ikke dehydrerer og sov med hovedet højt, hvis du er stoppet i næsen. Godt med hvile og ro hjælper kroppen til at restituere hurtigere, og døjer du med hovedpine og feber, kan smertestillende tabletter med paracetamol lindre symptomerne.
Næsespray er ikke farligt i mindre mængder. Men bruger du næsespray i længere tid end de anbefalede maksimum 10 dage, vil slimhinderne i næsen blive irriteret. Bruger du næsespray fortløbende, kan du ende med at føle dig afhængig af den, fordi dine næseslimhinder fortsætter med at hæve op. Tal med lægen, om den tilstoppede næse måske i stedet skyldes allergi.
Forkølelse er ekstremt smitsomt. Det smitter fra dagen inden, symptomerne sætter ind, og helt indtil forkølelsen er overstået. En forkølelse smitter typisk ved, at den smittede hoster eller nyser i hånden og herefter sætter viruspartikler på dørhåndtag, vandhaner, skuffer og lignende.
En almindelig forkølelse varer typisk i syv dage. Symptomerne er skiftende, oftest vil det starte med ømhed i halsen, herefter en løbende næse, hvor sekretet løbende vil blive tykkere og mere gulligt. Du vil ved en forkølelse også opleve irritation i de øvre luftveje, nys og hosten, der godt kan vare ved i op til to uger efter forkølelsens start.