Se relaterede produkter

Musik kan erstatte beroligende medicin

Det er ikke nogen overraskelse, at musik påvirker hjernen, men et nyere, amerikansk forskningsprojekt afslører overraskende, at virkningen kan sammenlignes med angstdæmpende medicin.

Jo ældre, du bliver, desto mere vil musikken formentlig betyde, når du har brug for at slappe af. For mens verden omkring dig er i konstant forandring, er musikken tryg og statisk. Beatles’ Abbey Road lyder stadig omtrent som første afspilning i 1969, og hvis du har minder forbundet med den plade, vil de stå ekstra klare, når dit tankemylder bringes til ro af de klassiske rocktoner.

Følelser og distraktion

Musik er kommunikation af følelser, men forskningsprojektet fra University of Pennsylvania viser, at musikken ud over den følelsesmæssige respons også kan have en angst-reducerende effekt. Fordi musikken lægger så meget beslag på vores opmærksomhed, at den medfører en positiv distraktion i forhold til smerter og uro.

I studiet medvirkede to grupper, som enten hørte musik eller fik medicin inden deres operation: 77 forsøgspersoner fik et par høretelefoner med beroligende musik, mens 80 personer fik 1-2 mg af det angstdæmpende præparat midazolam.

– Musikken virkede næsten lige så godt som medicinen i forhold til at reducere patienternes angstniveau. Der var en minimal forskel, men ikke nok til, at det var signifikant, siger Kira Vibe Jespersen, post doc ved Center For Music In The Brain på Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet. Hun har læst studiet igennem for netmediet Videnskab.dk.

Et personligt musikvalg kunne måske øge virkning

I Danmark er det ikke almindelig praksis at give patienter beroligende medicin før en operation. Men angst og stress kan besværliggøre operationen og øge risikoen for komplikationer, og her kan musikken være et alternativ. Et alternativ helt uden bivirkninger.

I studiet brugte forskerne et beroligende nummer, der havde en langsom og afslappende rytme. Det er uvist, om virkningen af musikken kunne have været endnu bedre, hvis patienten selv havde kunnet vælge musik.

Musikken udløser belønning

Det er velkendt, at musik kan aktivere nogle af de samme centre af hjernen, der ellers lyser op, når vi spiser god mad, chokolade eller har sex. Det er belønningssystemet, der aktiveres og sender dopamin ud i kroppen, når du føler velbehag ved at høre en sang i radioen, som betyder noget og bringer minder frem.

Men det er nyt, at musikken ligefrem potentielt kan erstatte medicin.

Hvis du føler uro, stress eller nervøsitet, kan musik bidrage til, at du får det bedre.

 apotekeren.dk finder du DVD’er og CD’er der kombinerer auditive og visuelle stimuli til afslapning. 

 

Kilde: Videnskab.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen