Se relaterede produkter

Lungesygdommen KOL øger risikoen for angst

Patienter med den kroniske lungelidelse KOL har større risiko for at udvikle depression og angst end resten af befolkningen. Men de psykiske lidelser kan forstyrre behandlingen. Det er derfor vigtigt at skabe tryghed.

Træthed, tristhed, vægttab og dårlig søvn. Det er nogle af de tegn, der kan tyde på angst eller depression. Hvis du lider af KOL, er det ikke atypisk, at du kan opleve disse symptomer. En dansk undersøgelse fra 2017 viser nemlig, at op imod en tredjedel af mennesker med KOL også lever med symptomer på angst og/eller depression.

– Den største del af KOL-patienterne har angst af helt naturlige årsager. Simpelthen fordi nogle af symptomerne på sygdommen ER meget skræmmende; åndenød er jo en følelse af at blive kvalt. I mange tilfælde reduceres angsten naturligt ved, at der f.eks. sker passende justeringer i inhalationsmedicin eller lignende, som ikke kræver hverken psykologisk udredning eller angst-rettet behandling, forklarer psykolog Ingeborg Farver-Vestergaard til magasinet Helse. Hun er også frivillig rådgiver hos Lungeforeningen.


Påvirker livskvaliteten
Ingeborg Farver-Vestergaard forklarer, at angsten hos patienter med KOL ofte viser sig gennem panikangst. For eksempel, hvis de bliver ramt af åndenød og oplever, at de ikke kan gøre noget for at undgå det. Der er også nogle, der har symptomer, som minder om PTSD (Postraumatisk Stress Disorder), fordi de har haft traumatiske oplevelser med indlæggelser i forbindelse med deres lungesygdom.

Symptomerne kan betyde, at mennesker med KOL i endnu højere grad isolerer sig selv og undgår sociale arrangementer eller at besøge supermarkeder, biografer, teatre, træningscentre og andre steder, hvor der er mange mennesker. Det kan skabe nedsat livskvalitet og betyder også, at man bliver mere inaktiv, hvilket er et problem for KOL-behandlingen, hvor det bl.a. er vigtigt at holde sig så fysisk aktiv som muligt.

Derfor opfordrer Ingeborg Farver-Vestergaard til, at de praktiserende læger og rehabiliteringsteamene i kommunerne i højere grad screener, opsporer og sætter fokus på angst og depression hos mennesker med lungesygdommen KOL.

Kilde: magasinethelse.dk

5 gode råd til at forebygge angst og depression i forbindelse med KOL

  1. Vær sammen med de mennesker, der gør dig glad
    Selvom angst og depression kan give mindre lyst til at bevæge dig uden for døren, så er den bedste kur faktisk at være sammen med andre mennesker. Det kan være din familie eller en god ven, som kender dig godt, og du føler dig tryg ved.
  2. Bevæg dig i naturen
    Når vi får det bedre fysisk, så følger psyken som regel med. Derfor er det vigtigt at være aktiv i det omfang, du kan holde til. 20-30 minutters aktivitet nogle gange om ugen kan gøre en stor forskel. Det kan være en gåtur, en cykeltur, løb, svømning, arbejde i haven eller noget sjette, du holder af at lave. Bare du får pulsen op. Samtidig virker naturen helende på sindet, så er du fysisk aktiv i naturen, giver det dobbelt op på gevinst.
  3. Teknikker, der giver ro
    Der findes mange gode teknikker som mindfulness, yoga eller beroligende musik, der kan hjælpe dig til at få ro i sindet og slappe mere af. Teknikkerne kan bruges, når du får et angstanfald eller bare som en del af hverdagen, der kan hjælpe med at dæmpe dine symptomer. Læs mere på psykiatrifonden.dk
  4. Brug hjælpemidler til vejtrækningen
    Husk at tage din inhalationsmedicin og brug redskaber som en PEP-fløjte til at lette vejrtrækningen og afhjælpe symptomerne på åndenød og slim i lungerne. Det kan skabe mere tryghed og dæmpe angsten. På apoteket kan du både få inhalationsapparater og PEP-fløjter. Rådfør dig først med din læge. Herefter kan apoteket guide dig til det rette produkt. Find et udvalg af apparaterne her.
  5. Få hjælp hos en psykolog
    Det er ikke sikkert, at ovenstående råd er nok. Det kan være, at du har brug for en psykolog, der kan give dig de rette redskaber til at håndtere din angst eller depression. Kontakt din læge, der kan henvise dig til en psykolog gennem sygesikringen, hvis du kan diagnosticeres med angst eller depression.

 

Kilde: rigshospitalet.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen