Loppebekæmpelse hele året rundt Se relaterede produkter

Loppebekæmpelse hele året rundt

Lopper er igen blevet et udbredt problem for danske hunde- og katteejere. Mildere vintre i Danmark, en voksende bestand af kæledyr, nabokatte og et manglende fokus på forebyggende loppebehandling har udvidet problemerne med lopperne til stort set alle tidspunkter på året.

Ingen resistens

Mange hunde- og katteejere forsøger sig med loppemidler, men de vurderer ofte, at den manglende effekt skyldes resistens. 

– Problemer med lopperne fordeler sig mere jævnt henover året, end man tidligere har troet. Hos kæledyrsejerne har der været en opfattelse af, at lopper er et sommer- og efterårsproblem. Det er det bestemt ikke, da der nu kommer flere henvendelser om især kattelopper henover året, fortæller biolog Kim Søholt Larsen fra KSL Consulting, der har forsket i lopper i mange år og driver en telefonkonsultation om loppebekæmpelse.

Forebyggelse året rundt

Kim Søholt Larsen anbefaler, at man behandler kæledyrene forebyggende hele året, hvis man helt vil undgå problemer med lopper. Lopperne er nemlig ikke sådan lige at få styr på, da de har en ganske særlig levevis:

– Faktisk er det kun 5 % af det samlede antal lopper i hjemmet, som man finder på sin hund eller kat. Størsteparten af lopperne findes som ikke færdigudviklede lopper på forskellige stadier i deres livscyklus rundt om i hjemmet. De kan ligge i dvale i op til seks måneder i en beskyttende kokon, fortæller Kim Søholt Larsen på baggrund af sine undersøgelser.

Formidabel formeringsevne

Lopper er lynhurtige til at formere sig. Efter parring kan en hunloppe lægge mellem 10 og 25 æg om dagen. Det betyder, at fem lopper kan blive til over 2.600 lopper på blot tre uger under de rette forhold. Helt nylagte æg bliver i pelsen på kæledyret i en kort periode, hvorefter de tørrer i overfladen og drysser af dyret.

Efter to til ti dage klækkes en lille loppelarve, der lever af organisk materiale indtil den forpupper sig. Under gunstige forhold, hvilket er en temperatur på 27 °C, vil en voksen loppe bryde ud af kokonen, og denne proces tager omkring tre uger. Det gælder med andre ord om at bryde loppens livscyklus og sørge for at rengøre det omgivende miljø effektivt, hvis man vil lopperne til livs.

Loppebekæmpelse – med råd fra apoteket

Loppe er en plage for såvel hunde som katte, og de skal bekæmpes med en konsekvent indsats, så man undgår, at de spreder og formerer sig yderligere. Forebyggende behandling med anerkendte loppemidler er en sikker vej til loppebekæmpelse – og på apoteket får du en grundig vejledning, og du kan samtidig købe godkendte midler, der passer til situationen i hjemmet:

– Tålmodighed er en dyd, når det gælder loppebekæmpelse. Et behandlingsforløb kan vare op til et halvt år, hvis man først har konstateret lopper. Den forebyggende indsats er en permanent tilstand, hvor man som regel skal behandle med loppemidler en gang om måneden. Desuden er en løbende rengøring af hjemmet alfa og omega for at loppebekæmpelsen skal lykkedes, udtaler apotekspersonalet.

Vil du vide mere? Kontakt dit lokale apotek.

Gode råd til loppebekæmpelse

  • Husstandens hunde og katte skal alle være i behandling, og det er mest praktisk at behandle dem samtidigt – også "dyrevenner" på besøg
  • Spørg dyrlægen eller på apoteket omkring det rette loppemiddel
  • Støvsug i og omkring kæledyrets kurv eller favoritplads for at fjerne æg, larver og fremkomne lopper
  • Brug desuden en loppefælde til at fange de lopper, som er i omgivelserne. Man får ikke ram på dem alle med en støvsuger
  • Vask (på 60°C) alle tæpper, puder og andet, som din hund eller kat ligger på eller læg evt. tingene i fryseren et par døgn
  • Husk at følge loppemidlets anvisning nøje og sørg for at genbehandle inden for den periode, som er angivet på midlet
  • Tjek jævnligt dyret med en tættekam

Kilder: www.mst.dk (Miljøstyrelsen), www.netdyredoktor.dk, www.dyrlægevagten.dk, www.dpil.dk (Skadedyrslaboratoriet) og artiklen "Problemer med lopper – hvorfor?" i Hunden, september 2013, side 2-6.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen