Se relaterede produkter

Kirsten Varberg: "Lav rod i røgen"

Kirsten Varberg startede med at ryge som helt ung, da hun og kammeraterne begyndte til konfirmationsforberedelse. I næsten 40 år hang hun på den. I 25 af årene røg hun med dårlig samvittighed.

Interview med Kirsten Varberg

Kirsten Varberg arbejder som farmakonom og rygestoprådgiver på Dalum Apotek i Odense. Hun er også uddannet rygestoprådgiver af Kræftens Bekæmpelse og har stået for rygestopkurser siden 2006.

Kirsten Varberg ved, hvad der sker i hovedet, når man går med stoptanker, og hun ved, at det kan lade sig gøre at kvitte selv efter mange år. Det tog hende godt nok en del forsøg.

- "Man kan finde på rigtig mange undskyldninger, når man er ryger. Er der ikke den ene grund til at tænde, så finder man en ny", fortæller Kirsten Varberg, som er rygestoprådgiver på Dalum Apotek i Odense. "Ofte er det følelser og begivenheder, man undskylder en cigaret med over for sig selv. Er man stresset, bliver man afstresset. Er man ked af det, bliver man glad. Er man ensom, føler man selskab. En ryger kan altid finde noget positivt ved en cigaret", siger hun. "Jeg faldt altid i på ferier, hvor min mand og jeg syntes, at nu skulle vi da lige hygge og forkæles lidt ekstra", fortæller Kirsten, som var gennem 7-8 rygestopforsøg sammen med sin mand. Til sidst var hendes mand ved at få rygelunger og tabte vejret ved den mindste anstrengelse. Det gjorde udslaget, nu skulle det lykkes.

Viljen og nikotinen

"Du er nødt til at nå til et punkt inde i dig selv, hvor du virkelig vil af med cigaretterne. Ellers er det altså svært", siger Kirsten og forklarer, at det sjældent kun er psykisk, man er afhængig. Typisk er man også fysisk afhængig af nikotinen i cigaretter. "Nikotin har en evne til at fordele sig i hjernen, så hjernen bare skriger efter stoffet, når det ikke bliver tilført. Det er faktisk mere vanedannende end andre stoffer. Nogle er så afhængige, at det føles ganske forfærdeligt at undvære. Jeg havde en dame på et kursus, der var så ødelagt af cigaretter, at hun ikke kunne gå to meter uden at miste pusten. Og alligevel tændte hun en cigaret", fortæller Kirsten. Fordi nikotin er så vanedannende, er det oftest nødvendigt med nikotinerstatning ved et rygestop.

Lav rod i røgen

Kirsten har også andre råd, når man vil stoppe: "Lav rod i røgen, eller rettere lav rod i din hverdag. Plejer du at starte dagen med en kop kaffe og en smøg, så gør noget andet. Gå i bad, løb en tur, drik noget andet. Plejer du at køre en bestemt rute til arbejde og ryge imens, så kør en anden vej. Eller brug et nyt transportmiddel. Eller kør med en kollega. Bare gør noget andet! Du skal undgå de situationer, der minder dig om at ryge. Forbinder du rygning med hygge, så find noget andet at hygge dig med. Få nye interesser. Lav noget håndarbejde, håndværk eller andet, der beskæftiger dine hænder". Hun har selv god erfaring med at lave rutinerne om. "Da min mand og jeg skulle stoppe, holdt vi op med at drikke kaffe. Det at drikke kaffe og ryge var en så indgroet vane for os. Vi tog te i stedet". I dag drikker de kaffe uden problemer. Det er otte år siden de stoppede med at ryge.

Hvordan lykkes det?

- Det vigtigste for at lykkes er, at du vil. Sæt en stopdag og drop undskyldningerne. Hvis du bliver ved med at have de der små undskyldninger med, at 'nu har jeg det lige lidt hårdt i dag', eller 'nu har jeg også være flittig' - så går det ikke. Du er nødt til at sige SLUT!

"Jeg havde en 40-årige mand, som sagde stop, men som ikke kunne udholde tanken om ALDRIG mere at ryge. Han sagde: 'Jeg er ikke stoppet. Jeg holder bare pause, til jeg bliver 80 år'", smiler Kirsten, som dog aldrig selv drømmer om at ryge igen. "Jeg ville blive grøn i hovedet, og det føles så dejligt at være fri for cigaretter", siger Kirsten, som blev uddannet rygestoprådgiver, fordi hun gerne ville hjælpe andre med at stoppe.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen