Kan du påvirke dine bakterier på huden?
Huden er menneskets største organ og forsvar. Men vidste du, at hudens bakteriekultur er afgørende, for din sundhed? Ny forskning tyder på, du selv kan påvirke bakterierne.
Din hud er din krops vigtigste forsvar. Den regulerer din temperatur, registrerer fysiske stimuli og er et værn mod kemikalier, bakterier og virus. Det værn består blandt andet af hudens egne naturlige bakterier, som ligger på hudens overflade.
Mennesket har en syrekappe over sin hud med naturlige fedtstoffer, syre, sved og gode hudbakterier, der giver en sur pH-værdi, og holder huden sund og modstandsdygtig. Hudbakterierne er vigtige og med til at opretholde pH-værdien. Når bakteriefloraen i din hud ændrer sig, påvirkes pH-værdien og dermed din huds evne til at forsvare sig. Sammenhæng mellem bakterier på huden og immunforsvaret er først for nyligt blevet taget hul på af forskere, der nu også ser en sammenhæng mellem en sund bakterieflora på huden og en sund bakterieflora i tarmen.
Indeni og uden på hænger sammen
De to bakteriefloras parallelle liv og balance er ny forskning, der bliver fulgt tæt af blandt andet Professor ved Klinisk Institut på det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Aarhus Universitet, Lars Iversen. Han fortæller til Magasinet Helse, at det kan have indflydelse på, hvordan vi i fremtiden behandler hudsygdomme som psoriasis, akne, eksem og generelle inflammatoriske hudsygdomme samt betændelsestilstande.
Lars Iversen påpeger desuden, at det endnu ikke kan siges, om behandling med probiotika virker, fordi feltet er for nyt. Når det er sagt, så tyder de forløbelige studier på, at brug af blandt andet probiotika og sunde bakteriestammer kan have en positiv effekt på hudsygdommene.
Hvad er probiotika?
Probiotika indeholder levende organismer, heraf mælkesyrebakterier. Kosttilskud med disse sunde bakteriegrupper er blevet gradvist mere populære de seneste år, hvor man har fået et større fokus på at værne om bakteriefloraen i tarmen. Mælkesyrebakterierne findes også i mejeriprodukter som surmælk og yoghurt. Probiotika er ikke skadeligt at prøve, selvom virkningerne ikke er helt redegjorte endnu.
Probiotika hjælper mod solskoldning, stress, og eksem
Der er lavet meget forskning på området. Et mindre studie viste for eksempel, at deltagerne, der tog probiotika, efter 12 uger havde forbedret deres immunforsvar og havde mindre eksem. Mindre studier har blandt andet vist, at probiotika kan styrke immunforsvaret, gøre huden mere modstandsdygtig over for sol og mindske udslæt og akne.
– De naturlige bakterier balancerer altså immunsystemet, og der er noget, der tyder på, at eksem eksempelvis blusser op, når immunsystemet ikke holdes i skak af de her hudbakterier, og at man derfor kan fjerne symptomer ved at påvirke floraen, udtaler Lars Iversen til Magasinet Helse.
Forskere verden over kigger spændt med, mens forsøgene og empirien vokser. Det er en teori i udvikling, og intet er helt fastlagt endnu. Hvem ved, måske kommer mere hudpleje i fremtiden til at foregå gennem maven fremfor på huden?
Kilder: