Jeg har fået svamp – hvad skal jeg gøre? Se relaterede produkter

Jeg har fået svamp – hvad skal jeg gøre?

Svampeinfektioner er meget udbredt og kan forekomme flere forskellige steder på kroppen. Særligt varme og fugtige områder, såsom fødder, kønsdele og mund, er udsatte. Har du fået svamp, skal infektionen behandles. Heldigvis klares det ofte forholdsvist problemfrit med en creme, gel eller tabletkur.

Forekomsten af svamp i huden og slimhinderne er ganske normalt og helt ufarligt. Men sker der en ændring i den naturlige balance, kan svampene formere sig og blive til en infektion. Svamp trives bedst i fugtige og varme miljøer, og de mest udbredte former for svampeinfektioner er fodsvamp, svamp i skeden, munden, lysken og hovedbunden.

Der findes forskellige typer svamp, men oftest deler man det op i to, der kan give infektioner hos mennesker:

  • Dermatofytter, som findes i huden og kan give infektioner på fødder, negle og hovedbund.
  • Gærsvamp, candida albicans, som findes i slimhinder og hud og giver infektioner ved kønsdele, lysken og munden.

Her kan du læse om de mest almindelige svampeinfektioner, og hvordan du behandler dem hurtigt og effektivt.

Hvordan behandler man fodsvamp?

Fodsvamp er kendetegnet ved en kløende, sviende og brændende fornemmelse på fødderne. Infektionen kan forekomme mellem tæerne, under fodsålerne eller på siden af foden. Ofte kan fodsvamp også opleves som sprækker i huden, som også kan skælle af i flager.

Fodsvamp er en meget udbredt svampeinfektion. Den opstår primært som følge af et fugtigt og varmt miljø, hvis man eksempelvis går i meget stramt fodtøj og sjældent giver fødderne luft. Fodsvamp smitter dog også via skæl, og derfor er det vigtigt at være påpasselig i særligt svømmehaller og træningscentre, hvor vi ofte opholder os barfodet.

Heldigvis kan fodsvamp behandles ganske effektivt. Der findes således flere cremer mod fodsvamp, som fås i håndkøb på apoteket. Cremen smøres på det eller de udsatte områder 1-2 ganske om dagen i en eller flere uger. Har svampeinfektionen spredt sig, kan det i sjældne tilfælde være nødvendigt med en tabletkur fra lægen.

Hvordan behandler man svamp i skeden?

Svamp i skeden rammer mange kvinder og skyldes svampen candida albicans. Svampen er hos de fleste altid til stede i skeden, men sker der ændringer i bakteriefloraen, kan svampen sprede sig og give gener og ubehag. Det kan eksempelvis være i forbindelse med graviditet og menstruation, brug af antibiotika, sukkersyge eller hormonbehandling.

Der kan være flere tegn på skedesvamp; blandt andet kløe og rødme i og omkring skedeindgangen. Ligesom man skal være opmærksom på pludseligt øget udflåd, der kan være hvidt og grynet. For at undgå skedesvamp er det vigtigt at huske den daglige hygiejne, undgå brug af sæbe i området og tilføre luft.  

Der findes flere effektive midler mod skedesvamp, som oftest behandles med en creme lokalt i skeden, stikpiller eller en tabletkur. Er du gravid, skal du være opmærksom på, hvilke præparater du må og ikke må bruge. Er du i tvivl om, er du altid velkommen til at spørge personalet på apoteket.

>> Se vores udvalg af håndkøbsmedicin mod svamp

Hvordan behandler man svamp i munden?

Mundsvamp skyldes i langt de fleste tilfælde gærsvampen candida albicans. En svamp, der ofte er i munden i forvejen hos de fleste, men som kan udvikle sig, blandt andet i forbindelse med medicinsk behandling, rygning, fejlernæring, irritation fra tandproteser eller spytmangel.

Svamp i munden viser sig som rødlige eller hvide/gullige belægninger i mundhulen, og mens nogle ikke er generet af det, kan andre opleve en brændende fornemmelse og smagsforstyrrelser. Dog er det vigtigt at nævne, at mundsvamp skal behandles, uanset om du har gener eller ej, fordi infektionen meget let kan sprede sig til mandler, luftveje og tandkød, hvilket kan være farligt.

Hvis du oplever gener i munden og mistænker svamp, er det vigtigt, at du opsøger læge. Symptomerne kan være tegn på andre sygdomme, så det er vigtigt at få en diagnose, før du begynder behandling. Der findes forskellige midler mod svamp i munden. De skal alle ordineres af en læge. Behandlingstiden er 1-6 uger afhængig af, hvor kraftigt udbruddet er.

Hvordan behandler man svamp i skridtet?

Lyskesvamp eller svamp i skridtet skyldes dermatofytter og opstår ofte hos mænd. Huden bliver rød, skæller af og klør eller sprækker. De udsatte områder er primært i hudfolderne mellem lår og mave, under pungen, mellem ballerne eller på indersiden af låret.

Svampeinfektioner trives bedst i varme og fugtige miljøer, og derfor ses det ofte hos mænd, der dyrker meget sport eller går i meget stramtsiddende tøj. Dog kan en svampeinfektion også sprede sig, så en fod- eller hovedbundsinfektion kan give et udbrud i eksempelvis lysken.

Lyskesvamp eller svamp i skridtet skal behandles med en creme. Det er en ganske effektiv behandling, og de fleste vil opleve, at symptomerne bliver mindre inden for en uge. Efter et par uger er svampeinfektionen helt væk hos størstedelen.

Hvordan behandler man svamp i hovedbunden?

Svamp i hår- eller hovedbunden viser sig som rødlige plamager i hovedbunden, der klør og kan føre til knækkede hårstrå og decideret hårtab. Infektionen er oftest udbredt hos børn, og den kan smitte både mennesker imellem, men også fra dyr til mennesker.

Svamp i hovedbunden klør voldsomt, og det er ofte let at skelne en infektion fra eksempelvis tør hovedbund, skæl eller luseangreb, fordi håret knækker eller falder af i områder. Da svamp i hovedbunden smitter, er det vigtigt, at skoler og institutioner underrettes, ligesom personer, der har været i nærheden af den smittede, skal være ekstra påpasselige.

Svamp i hovedbunden er meget generende og skal behandles hurtigt for at undgå pletskallethed. Infektionen behandles med en tabletkur, og derudover kan en shampoo mod svamp i hovedbunden også være med til at nedsætte risiko for smitte.

Kilder: sundhed.dk, netdoktor.dk.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen