Jeg får spændingshovedpine – hvad gør jeg? Se relaterede produkter

Jeg får spændingshovedpine – hvad gør jeg?

En trykkende hovedpine, der spreder sig fra nakken ud til arm, skulder og pande som følge af anspændte muskler. En spændingshovedpine kan få bugt med de fleste, men der er heldigvis flere tiltag, du selv kan gøre, som kan hjælpe og lindre den smertefulde tilstand. 

Døjer du ofte med hovedpine? Du er ikke den eneste; op mod hver tiende dansker har ondt i hovedet ugentligt. Langt de fleste tilfælde af hovedpiner tilskrives spændingshovedpiner, som hver fjerde døjer med månedligt. Men de irriterende symptomer kan i nogle tilfælde afhjælpes ved ganske få vaneændringer, der sikrer, at du ikke spænder unødigt op i skuldre og nakke.

Hovedpinen føles som et stramt bånd, som er bundet rundt om hele hovedet, og tilfældene kommer ofte i anfald. Spændingshovedpiner kan blandt andet skyldes dårlige arbejdsstillinger, bekymringer, stress, søvnmangel eller en usund livsstil. For personer, der bliver ramt af spændingshovedpiner, kan det være gavnligt at lave et simpelt øvelsesprogram, som sikrer, at musklerne bliver strakt ud, så spændingerne minimeres.

Almindelige symptomer på spændingshovedpine

Smerten fra spændingshovedpiner sidder ofte i hele hovedet og giver en mild til moderat hovedpine. Lidelsen beskrives af mange som en pressende og trykkende fornemmelse. Men ellers er der kun i meget sjældne tilfælde andre følgesymptomer så som kvalme, svimmelhed eller opkastninger, som ellers er tilfældet ved for eksempel migræne.

Spændingshovedpinen kan komme i perioder, hvor fysiske eller psykiske gener udløser anfaldene. Men man kan også lide af kronisk spændingshovedpine, og her kan der opleves følgesymptomer som kvalme. Lider du af tilbagevendende, smertefulde spændingshovedpiner, anbefales det, at du taler med din læge om muligheder for behandling og lindring.

Tilstanden opstår ofte i nakken, og smerterne kan derefter sprede sig til panden eller som udstråling til arm eller skulder. Spændingshovedpinen opstår typisk som følge af spændinger i muskulaturen omkring nakke og skuldre.

Lider jeg af spændingshovedpine?

Der findes flere forskellige slags hovedpine, men spændingshovedpiner er klart den mest udbredte form. De er ikke farlige, men kan genere voldsomt og påvirke den almene tilstand betydeligt.

Lider ud af migræne, vil du opleve, at hovedpinen kommer i anfald, der varer 4-72 timer. Hovedpinen er ofte kombineret med lys- og lydfølsomhed og kan også give følgesymptomer som kvalme og opkastninger. Migræne er ofte familiært og rammer oftere kvinder end mænd.

Klyngehovedpine er den mest sjældne form for hovedpine. Den rammer oftere mænd end kvinder og giver symptomer i perioder, hvor den ramte kan opleve daglige hovedpiner. Smerterne sidder ofte bag det samme øje, og anfaldene varer alt fra 15 minutter til halvanden time. Klyngehovedpinen kan desuden give løbende næse og sved i den del af ansigtet, hvor smerten sidder.

Gode øvelser til spændingshovedpine

Når du er ramt af spændingshovedpine, kan det ofte hjælpe at få bevæget kroppen og muskulaturen omkring nakke og skuldre. En frisk gåtur vil i nogle tilfælde endda kunne lindre symptomerne.

Her får du tre gode øvelser, der er gode, når du er ramt af spændingshovedpine.

  1. Sid eller stå og ret ryggen godt.
    Træk hagen ind, så du laver dobbelthager og hold strækket lidt.

Giv slip og vend tilbage til startpositionen.
Gentag mindst 10 gange hver anden time.

  1. Sid eller stå og ret ryggen godt.
    Træk skuldrene helt op til ørerne, så du mærker et stræk i skuldre og nakke.
    Fortsæt i glidende bevægelse, hvor du fører skulderbladene bagud og sammen.
    Hold strækket og sænk skuldrene.
    Slip spændingen og vend tilbage til startpositionen.
    Gentag 3-5 gange.

  2. Sid eller stå og ret ryggen godt.
    Træk hagen ind, så du får dobbelthager.
    Kig så langt til den ene side, som du kan og hold stillingen.
    Gentag bevægelsen til den modsatte side.
    Slip spændingen og vend tilbage til startpositionen.
    Gentag 3-5 gange.

Behandling af spændingshovedpine

Det er en god idé at tage sig de forholdsregler, du kan for at forsøge at forhindre spændingshovedpiner. Kig nysgerrigt på dine arbejds- og bevægelsesvaner og juster dem, så din nakke og skuldre ikke spænder unødigt op. Det kan være, du skal bruge hæve-sænke-bordet oftere eller holde små pauser af fem minutter hver time, hvor du bevæger kroppen godt igennem.

Har du tendens til at spænde op og lider af tilbagekommende spændingshovedpiner, kan det desuden være en idé at overveje dybdegående massager. De kan løsne muskulaturen og få kroppen til at slappe mere af. Dog er det vigtigt ikke kun at behandle, men også at forsøge at forebygge, så du slipper for anfaldene.

Kilder: Sundhed.dk, medicin.dk, treo.dk, panodil.dk, hovedpine.dk

Hovedpine har langt de fleste prøvet, og de fleste tilfælde er der tale om spændingshovedpiner. Det er en tilbagevendende hovedpine, der ofte skyldes dårlige arbejdsstillinger, stress, dårlig søvn eller lignende. Spændingshovedpiner er ikke farlige og går ofte væk i løbet af kort tid.

Spændingshovedpiner bliver af mange beskrevet som følelsen af at have et stramt bånd bundet rundt om hovedet. Det giver en pressende fornemmelse i hele hovedet og generer. Spændingshovedpiner starter ofte i nakken og kan derefter sprede sig til begge sider af hovedet, panden samt udstråling til arm og skuldre.

Får du et anfald af spændingshovedpine, kan du lindre symptomerne med almindelig, smertestillende medicin, der fås i håndkøb. Har din spændingshovedpine en mere kronisk karakter, anbefales det, at du taler med lægen om mulighed for forebyggende medicin.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen