Hvordan takler du skader?
Når din krop bliver overbelastet eller skadet, så opstår der en inflammation på stedet.
Hvis din krop udsættes for belastninger, den ikke kan klare, så sker der en skade. Det kan ske akut ved fald, vrid, slag eller overdrevne bevægelser. Eller det kan ske gradvist, hvis du belaster din krop forkert, for meget eller for ensidigt gennem længere tid - for eksempel i dit arbejde eller i din sport. Ved begge typer af skader kommer der en inflammation på stedet. En inflammation er en betændelsestilstand uden bakterier, hvor blodtilførslen øges, væske trænger ud, væv hæver op og små kar udvider sig. Inflammationen giver ømhed og smerter, men er faktisk kroppens forsøg på at reparere vævet og få ryddet op, så nye celler kan få plads til at vokse frem.
Inflammationen sætter altså gang i en opheling af vævet. Men hvis det ikke lykkes kroppen at få helet skaden - for eksempel hvis du konstant udsætter den for ny overbelastning - så kan inflammationen blive langvarig og føre til nedbrydning af væv og kroniske smerter. Derfor er det vigtigt, at du lytter til kroppens signaler og holder dig fra de bevægelser, der giver hævelser og smerter.
Det hjælper dog ikke, at du blot holder en lang pause fra al bevægelse. Du bør styrke muskler, ledbånd, sener og knogler gennem alsidig træning og genoptræning. Det gælder om at finde en balancegang, hvor du holder kroppen og det skadede område i gang - uden at du overbelaster og irriterer det. Det kan være med træning på nedsat blus, udstrækning, styrkende øvelser, varmebehandlinger og aktiviteter, som gavner bevægelighed og kondition. Ved alvorlige og langvarige skader er det bedst at tage en fysioterapeut med på råd. Har du behov for et smertelindrende middel i mere end en uge, så tal med din læge først.
Husk at når du kontakter din fysioterapeut eller læge, at du skal være meget præcis, når du angiver, hvor det gør ondt og, hvordan det er opstået. Du kan sagtens have andre problemer der måske er skyld i smerterne, men da du har dyrket motion i samme tidspunkt, hvor de er udsprunget, kan det sagtens forveksles.
Få løsnet op
Har du ofte spændinger og smerter i nakke, ryg og skuldre, så prøv at finde ud af, hvad de kommer af og få løsnet op med motion og bevægelse.
Måske er du nødt til at ændre på nogle forhold i dit arbejde eller i din hverdag, hvis du oplever tilbagevendende muskelspændinger eller overbelastningsskader. Ikke mindst hvis dine opgaver og bevægelser er ensformige. Tænk på, om du føler dig stresset og presset. Det kan også give spændinger.
Du kan forsøge at forebygge problemerne ved at indlægge små pauser med bevægelse og udstrækning, der skaber blodcirkulation. Du bør samtidig dyrke regelmæssig motion, fordi det styrker din krop, sætter gang i blodomløbet og i mange tilfælde ligefrem dæmper smerter. Efter en god gang motion kan du også lettere slappe af. Tal med din læge, hvis du lider af svære smerter og spændinger.