Hvor længe måler et blodtryksapparat korrekt? Se relaterede produkter

Hvor længe måler et blodtryksapparat korrekt?

Spørgsmålet er svært at svare på, men der er ingen tvivl om, at blodtryksapparater i dag holder meget længere, end de tidligere har gjort.

For mange år siden var et blodtryksapparat ikke, som vi kender dem i dag. Dengang skulle manchetten  pustes op manuelt, og blodtrykket kunne kun aflæses manuelt ved hjælp af et stetoskop. Selve blodtrykket blev aflæst i mm kviksølv (mmHg). Meget er sket siden og udviklingen er gået stærkt. I dag aflæser vi stadig blodtryk i mmHg, selvom der ikke længere findes kviksølv i moderne blodtryksmålere.

Kviksølv er det eneste metal, der er flydende ved stuetemperatur (smeltepunkt -38,8 grader celcius). Derfor kan kviksølv også fordampe, selv ved almindelig stuetemperatur. Dette betød, at man var nødt til at kalibrere måleren ofte, for at være sikker på, at den viste korrekt, og at kviksølvet ikke var fordampet.

Nu har elektronisk udstyr erstattet kviksølvsmanometeret, men vi aflæser stadig blodtryk i samme enhed, mmHg. Nu vises der let og tydeligt to tal på et blodtryksapparat. Dette gør det nemt for brugeren at måle blodtrykket hjemme – hvor det ofte vil være nemmere at slappe godt af og få en korrekt måling. Men, hvor ofte skal de digitale apparater så kalibreres?

Ifølge Lægemiddelstyrelsen er det ikke nødvendigt, som privat person at kalibrere sit blodtryksapparat, medmindre man har mistanke om, at det ikke måler korrekt. Slag eller fald på gulvet kan dog påvirke målingen, og har du en mistanke om at dette er sket hos dig, skal du kontakte forhandleren af din blodtryksmåler, som kan hjælpe dig med det videre forløb. Hvis du vælger at få kalibreret dit blodtryksapparat, vil du igen have garanti for, at det måler korrekt, og der er derfor ingen grund til at investere i et nyt blodtryksapparat, blot fordi det, du ejer, har nogle år på bagen. Oplever du fx at manchetten bliver porøs eller at sammenkoblingen mellem slange og apparat ikke er tæt, så er det muligt at tilkøbe og skifte reservedele, uden at det påvirker funktionaliteten af dit blodtryksapparat.

Er du i tvivl, er du altid velkommen til at kontakte os, så får vi sammen en snak om netop dit blodtryksapparat og hvad vi kan gøre, for at forlænge levetiden.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen