Husk rengøring af din tandprotese Se relaterede produkter

Husk rengøring af din tandprotese

Hvis du har en tandprotese, er det vigtigt, at du rengør den hver dag. Klinisk tandtekniker Birgitte Bergerling forklarer her, hvordan du skal rengøre din tandprotese, og hvad der kan ske, hvis du ikke holder protesehygiejnen i top.

Vi har alle hørt historien om Karius og Baktus, der bor i munden og laver ballade, hvis tandbørsten ikke kommer på besøg hyppigt nok. Hvis du har en tandprotese, er børsten mindst lige så vigtig, for ellers kan du nemlig få besøg af en anden uvelkommen gæst. Mundsvamp.

Birgitte Bergerling er klinisk tandtekniker og klinikejer af Tandprotetikeren i Odense C - Hafniahus og Odense M. Gennem årene har hun set mange tilfælde af både velplejede og ikke velplejede proteser.

”Hvis ikke du holder en daglig protesehygiejne, kan du risikere bakteriedannelse i munden, som kan føre til mundsvamp. Får du mundsvamp, skal du kontakte din læge for behandling. Derudover kan manglende rengøring af tandprotesen føre til dårlig ånde, misfarvninger og tandsten,” forklarer Birgitte Bergerling.

Sådan renser du din tandprotese

Ligesom med dine naturlige tænder skal du som minimum børste din tandprotese efter morgenmaden og efter aftensmaden. Derudover kan du med fordel skylle eller børste protesen efter andre måltider.

Når du skal rengøre din tandprotese, skal du først tage den ud ad munden.

Tandprotesen skal børstes grundigt på alle flader, så den er helt ren. Der findes en særlig protesebørste til formålet.

”Hvis du ikke har en protesebørste, kan du også bruge en almindelig tandbørste. Protesebørsten gør det bare nemmere at komme ind og rengøre i alle kroge og hjørner. Det er nemlig vigtigt, at protesen er helt ren, inden du tager den i munden igen,” siger Birgitte Bergerling, der fortæller, at du også kan bruge håndsæbe eller sulfo til at rengøre tandprotesen.

Hvis du skyller protesen grundigt bagefter, kan sæben ikke smages. Derimod er tandpasta et no-go.

”Du må aldrig bruge tandpasta til din tandprotese, da produkterne indeholder slibemidler, som ridser protesen og gør den ru. Det betyder, at det bliver nemmere for madrester og bakterier at sætte sig fast. Over tid vil slibemidlet slide materialet væk, så protesen ikke længere passer.”

Kan du bruge rensetabletter?

Hvis du er fysisk svækket og kan have svært ved at rengøre tandprotesen, kan du også lægge den i et glas med vand og opløste rensetabletter, som er specialudviklet til tandproteser. Men som udgangspunkt fraråder Birgitte Bergerling tabletterne.

”Rensetabletterne gør ikke tandprotesen ordentligt ren. Det er ligesom mundskyld. Du er nødt til også at børste alle madrester og bakterier væk. Men har du ikke mulighed for det, er tabletterne et godt alternativ.”

Hvis du har tendens til tandsten, burde det ifølge Birgitte Bergerling være nok med grundig børstning af både de tilbageværende tænder og tandprotesen hver dag. Sætter der sig alligevel tandsten på protesen, kan du lægge protesen i almindelig husholdningseddike*. Brug dog aldrig klorin, da det bleger de kunstige gummer.

Husk kontrol hos tandteknikeren

Selvom du er flittig til at rengøre din tandprotese, så kan det ikke stå alene. Minimum en gang om året er det nødvendigt med kontrol hos din kliniske tandtekniker.

”Ved protesekontrollen pudser og rengør vi din tandprotese, så den bliver helt glat, er nemmere at rengøre og madrester har sværere ved at sætte sig fast. Samtidig tjekker vi også protesens pasform. Hvis der er sket gummesvind, kan der eventuelt blive lavet en ny bund i protesen, så den igen passer til gummerne,” fortæller Birgitte Bergerling.

Der er til gengæld nogle, der har så små gummer, at det kan blive en udfordring at få protesen til at sidde fast. I det tilfælde kan du bruge protesefastholdelsesmidler.

”Protesefastholdelsesmidlerne kan dog øge risikoen for svamp, så har man små gummer, anbefaler vi at få lavet tryklåsproteser, der sidder fast på implantater.”

Ud over den årlige kontrol hos din kliniske tandtekniker, anbefaler Birgitte Bergerling også at supplere med en årlig kontrol og tandrens hos din tandlæge, hvis du har nogle af dine egne naturlige tænder tilbage.

*Protesen kan lægges i blød i eddike fortyndet med vand (1:1) natten over.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen