Host op med det Se relaterede produkter

 

 

Host op med det

Hoste er en refleks, der udløses, når dine luftveje generes. Det er et irriterende, men nyttigt symptom.

Hoste har til formål at fjerne fremmelegemer, støv, slim og andre generende stoffer fra dine luftveje. Du bør derfor ikke undertrykke hoste. Et par småhost hver dag sørger for, at dine luftveje holdes rene. Hvis din hoste er hyppig eller tiltagende, er det dog tegn på, at dine luftveje er irriterede. Årsagen kan være tobaksrygning og astma. Men det kan også være en infektion, som skaber generende slim i luftvejene.

Har du slim i hosten, og får du opspyt, vil årsagen til din hoste ofte være en betændelse i luftvejene. Tykt, gulligt eller grønligt opspyt, vil sammen med feber være tegn på betændelse med bakterier. Tyndt og klart opspyt er tegn på en virusinfektion som forkølelse. Bakterier kræver lægebehandling og antibiotika, mens en virusinfektion går over af sig selv.

Ved hoste skelner man mellem tør og våd (også kaldet produktiv) hoste. Hvis der kommer slim med op, når du hoster, så er det en våd hoste. Hvis ikke, så er det en tør hoste. Når der er slim, skal du være varsom med at anvende et hostestillende middel. Anvend da et slimløsende hostemiddel og/eller drik rigeligt med væske. Brug eventuelt et hostestillende middel til natten. Ved tør hoste kan du anvende et hostestillende middel. Dog ikke ved astma, som skal behandles med astmamidler. Har du længerevarende hoste, så kontakt din læge.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen