Har du brug for hjælp til bedre søvn? Se relaterede produkter

Har du brug for hjælp til bedre søvn?

Søvn er vigtig for vores velbefindende, og de fleste voksne mennesker har brug for 7-9 timers søvn hver eneste nat. For mange kan det dog være svært at finde ro og komme ned i den vigtige, dybe søvn. Gode vaner, rolige omgivelser og de rigtige kosttilskud kan være vejen frem.

Du ved det sikkert godt, du skal have din nattesøvn. Men ved du også, hvor meget søvn du skal have, og hvorfor det er så vigtigt? Mangel på søvn gør os mere irritable, nedsætter vores koncentrationsevne, gør os sårbare over for stress og flere forskellige sygdomme. 

Er du én af de mange danskere, der ikke får dit søvnbehov dækket, og som har svært ved at finde ro inden sengetid? Du er bestemt ikke den eneste. Læs videre, her får du nemlig vores bedste råd til en bedre søvn.

Hvordan får man bedre søvn?

De fleste af os kender til perioder med søvnløshedshed eller dårlig søvn. Det kan have mange forskellige årsager, eksempelvis personlige bekymringer og problemer, spidsbelastede tidspunkter på arbejdet, stress eller tiden som småbørnsforældre.

Det er helt normalt at have sådanne perioder. Bliver søvnløsheden en mere kronisk lidelse, kan det dog have stor indvirken på dit fysiske og psykiske helbred og have konsekvenser for din evne til at udføre dit arbejde og være til stede derhjemme.

Hvis du lider af kronisk søvnløshed, er det en rigtig god idé at tale med din egen læge og sammen forsøge at finde frem til årsagen. Det kan være, at du er stresset, eller har en ubehandlet sygdom, du ikke er opmærksom på.

Uanset hvad, er der flere tiltag, du selv kan tage for at komme tættere på den gode søvn.

Hvordan falder man i søvn?

Den bedste behandling mod dårlig søvn er ved at ændre din generelle adfærd og vaner samt at kigge kritisk på dit sovemiljø. Hver fjerde unge lider af søvnproblemer

De bedste råd til at falde i søvn:

  • Gå i seng på samme tidspunkt hver aften.
  • Undgå skærm, arbejdsopgaver, koffeinholdige drikke og alkohol i de sidste timer inden sengetid.
  • Er de svært at finde ro, kan du overveje et varmt bad.
  • Det kan være en god idé at læse en bog inden sovetid, det hjælper dig ned i gear.
  • Hav et køligt og mørkt soveværelse.
  • Er du lys- eller lydfølsom, kan du overveje ørepropper og/eller mørklægningsgardiner eller sovemaske.
  • Har du svært ved at finde ro, kan du tage kosttilskuddet baldrian inden sengetid.

Hvad er baldrian?

Baldrian er et af de mest anvendte kosttilskud mod søvnløshed og er et effektivt, naturligt sovemiddel. Det stammer fra roden af valerianeplanten og har i mange tusinde år været brugt mod søvnløshed og uro.

Baldrian er godkendt af Lægemiddelstyrelsen som et naturlægemiddel mod mental stress, uro og søvnbesvær. Det har sjældent bivirkninger, dog anbefales det, at man kun indtager baldrian i kortere perioder ad gangen, og aldrig før du skal køre bil eller betjene andre maskiner.

Tilskuddet findes i kapsler, dråber og tabletter og har alle den samme, beroligende effekt.
Se udvalget af baldrian her

Hvor meget søvn skal man have?

Det er individuelt, hvor meget søvn vi har brug for, men som udgangspunkt anbefales det, at voksne mennesker får 7-9 timers søvn hver nat. Nogle har brug for mere, andre for mindre – mens rigtig mange tror, at de har behov for mindre.

Er du ofte syg eller ramt af infektioner, oplever koncentrationsbesvær eller en følelse af altid at føle dig træt i hverdagen, kan det dog være tegn på, at du har brug for mere søvn, end du tror.

Små børn har brug for langt mere søvn. Nyfødte skal sove 14-17 timer i døgnet, et børnehavebarn har behov for 10-13 timers søvn, et skolebarn 9-11 timers søvn og teenagere 8-10 timers søvn.

Se hele oversigten her

Hvad kan mangel på søvn føre til?

Når vi sover dårligt, mærker vi det med det samme. Lunten bliver kortere, koncentrationsevnen ringere og overskuddet kraftigt forværret. Men dårlig søvn kan også have en lang række mere alvorlige konsekvenser for vores helbred.

Når vi sover dårligt, svækker det vores immunforsvar og gør os langt mere modtagelige over for farlige sygdomme og infektioner. Derudover er vi længere tid om at restituere, når vi ikke får den nødvendige søvnmængde.

Søvn er godt for vores blodkar og kan være med til at forhindre åreforkalkning, ligesom det nedsætter blodtrykket, renser vores hjerne for affaldsstoffer, styrker vores humør og indlæringsevne. Så der er rigtig mange gode grunde til at prioritere din søvn i dagligdagen.

 

Kilder: netdoktor.dk, videnskab.dk, Lægemiddelstyrelsen, iform.dk, sundhed.dk

 

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen