Gode råd fra farmaceuten til dig med diabetes Se relaterede produkter

Gode råd fra farmaceuten til dig med diabetes

Der er meget, du skal holde styr på, når du lider af diabetes 1 eller 2. Farmaceut Maison Alhashima giver her sine bedste råd til, hvordan du opbevarer din insulin korrekt, og hvad du skal være opmærksom på, når du tager din medicin.

”Mange kunder er i tvivl om, hvordan de skal opbevare insulinen korrekt, så den ikke tager skade. Andre spørger, hvordan de kasserer brugte nåle og penne bedst muligt. Særligt hvis man lige har fået konstateret diabetes kan der være mange spørgsmål, og her står vi klar til at hjælpe.”

Maison Alhashima er farmaceut på Rødovre Apotek og møder ofte patienter med diabetes 1 eller 2. Omkring 300.000 danskere lever med diabetes, og det kan være et stort indgreb i dagligdagen, når man pludselig skal tænke i blodsukkerregulering, insulinindtag og bivirkninger.

”Der er så meget vigtig viden til patienter med diabetes. Her er det godt at huske, at rigtig mange apoteker tilbyder medicin- og compliancesamtaler med kronisk syge patienter. Jeg vil på det varmeste anbefale, at man tager imod det tilbud”, siger hun.

Hvad er diabetes?

Diabetes (sukkersyge) er en sygdom, der gør sukkerindholdet i blodet højere end normalt. Diabetes 1 rammer ofte børn og yngre voksne og opstår pludseligt ved, at insulinproduktionen i kroppen ophører fuldstændigt. Det betyder, at blodsukkeret skal reguleres dagligt med insulin som indsprøjtning eller i pumpe.  

Diabetes 2 rammer primært voksne, og selvom det er arveligt, er sygdommen også ofte livsstilsbetinget. Det kan blandt andet udløses af overvægt, fysisk inaktivitet eller visse former for medicin. Ved diabetes 2 nedsættes evnen til at optage eller producere insulin gradvist, og niveauet skal derfor holdes så tæt på normalen som muligt.

Symptomer på diabetes 1 og 2 er meget ens, fortæller farmaceut Maison Alhashima:

  • Overmandende træthed, der ikke bare går væk.
  • Øget tørst.
  • Hyppig vandladning, ofte om natten.
  • Søvn- og føleforstyrrelser.
  • Pludseligt, utilsigtet vægttab.

Mistænker du, at du lider af diabetes, er det vigtigt, du søger læge og får den rette behandling straks.

Sådan opbevarer du din insulin

Insulin er livsnødvendig behandling for patienter med diabetes 1 og diabetes 2. Selvom de to diagnoser er forskellige, er der stadig mange lighedspunkter, og Maison Alhashimas råd til medicin, opbevaring af insulin og praktisk brug er gældende for begge typer.  

”Uåbnet insulin skal opbevares i køleskabet ved 2-8 grader og sæt den gerne på en hylde, så pakken ikke bliver fugtig. Når først insulinen er åben, skal den opbevares ved stuetemperatur, og aldrig over 30 grader. Det er meget vigtigt, at du ikke sætter den tilbage i køleskabet,” fortæller hun.

Hvor længe kan insulin holde?

Insulins holdbarhed uden for køleskab er forskellig fra præparat til præparat, men det er typisk 4-8 uger. Læs på pakken eller spørg på dit lokale apotek, hvis du er i tvivl. Skal du på en rejse i flere uger, end din insulin kan holde sig, skal du opbevare den i en køletaske på vej til og fra lufthavnen. Så snart du stiger ombord på flyet, skal du bede personalet om at opbevare medicinen i køleskabet under rejsen. 

Insulin er en porøs størrelse. Er du uheldig og taber din insulin på gulvet, skal den kasseres med det samme, fortæller Maison Alhashima. Årsagen er, at insulinen består af en masse små partikler, som risikerer at blive ødelagt, når den får et stød. Af samme årsag må du heller ikke ryste insulin inden brug.

Huskeliste til daglig brug af insulin

Har du netop fået diagnosticeret diabetes 1 eller 2, er det vigtigt, at du får hjælp ved lægen, farmaceuten eller et Steno Diabetescenter, når du første gang skal i gang med at tage din insulin.

En af de mest udbredte fejl er, at patienterne ikke skifter nålen hver gang, de tager en dosis. Det kan være farligt af flere årsager, påpeger Maison Alhashima.

”Vi anbefaler altid, at man skifter nålen hver gang. Både for at undgå risiko for infektioner, men også for at kroppen kan optage insulinen korrekt. Genbruger du nålen, kan der dannes små bobler, som gør, at pennen ikke kan frigøre insulinen, som den skal.”

Når du skifter nålen på din insulinpen, skal den kasseres korrekt. Du kan købe en særlig boks til det formål på apoteket, i visse kommuner er boksen et gratis tilbud. Det er vigtigt, at du lægger nålen i boksen, så snart du har taget den af. Det skal du gøre af hensyn til din egen og apotekspersonalets sikkerhed. Spørg på dit lokale apotek for dine muligheder.

Bivirkninger ved insulin

Når du tager din daglige insulin, er det vigtigt, at du stikker et blødt sted på kroppen, mest oplagt er maven eller i låret. En god huskeregel er, at blandingsinsulin og hurtigtvirkende insulin skal gives i maveskindet, mens langsomtvirkende insulin gives i låret. Du må ikke stikke samme sted igen og igen, skift gerne injektionsområde hver gang.

Det er meget almindeligt at opleve for lavt blodsukker samt lokale reaktioner som rødme, hævelse og kløe i det område, du har stukket dig, fortæller Maison Alhashima. Oplever du en alvorlig hudreaktion på injektionsstedet, er det dog vigtigt, at du søger læge. Det kan nemlig være en allergisk reaktion over for stoffet i insulinen.

”Har du spørgsmål til din diabetes eller insulin, er du altid velkommen til at spørge på apoteket. Det er det, vi er her for. Er du netop startet op med insulin, er det vigtig information at give videre til personalet, så husk at fortælle det,” slutter hun.

Insulin er et hormon, der dannes i bugspytkirtlen og sendes videre ud i blodet. Det sørger for, at vores celler kan optage sukker, som giver kroppen energi. Derudover hjælper insulin med at holde vores blodsukker lavt.

Det er vigtigt, at du ikke smider brugte nåle og penne i skraldespanden. I nogle kommuner kan du få en gratis boks til brugte insulinnåle, ellers kan du købe en på apoteket til ca. 25 kr. De brugte penne er medicinaffald og skal afleveres på apoteket, ofte kan penne genbruges.  

Insulin består af mange små partikler, som risikerer at blive ødelagt ved voldsom bevægelse. Derfor må du ikke ryste insulinen inden brug, ligesom den skal kasseres, hvis du taber den. Ødelægges de små partikler, risikerer du, at insulinen ikke bliver optaget korrekt.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen