Gå til kamp mod børneeksemen Se relaterede produkter

Gå til kamp mod børneeksemen

Atopisk eksem er den hyppigste kroniske børnesygdom i Danmark og ses hos op mod hvert femte småbarn. Børneeksem, som lidelsen også kaldes, kan ikke kureres – men den kan lindres med cremer, og nu mener forskere, at D-vitamin også kan spille en rolle.

Det kan være hjerteskærende at se sit lille barn kradse sig selv til blods, alt imens man ikke kan stille noget op for at stoppe lidelserne. Symptomerne på atopisk eksem er en kløende inflammation i huden, der kommer til udtryk ved tørre udslæt, der klør, og som let inficeres. Ofte består behandling af fugtighedscreme — og ved voldsommere udbrud af cremer med binyrebarkhormon; også kaldet steroidcreme.

D-vitamin og forebyggelse af sygdom

Men nu tyder forskning på, at D-vitamin også kan have en lindrende effekt, hvis dit barn lider af børneeksem. To sydkoreanske forskere har set på en række videnskabelige studier, der gennemgår D-vitamins effekt på atopisk eksem, og konklusionen lyder, at vitaminet faktisk har en mulig betydende rolle, når det kommer til at lindre børneeksem.

Der er en voksende dokumentation fra undersøgelser, som tyder på, at D-vitaminmangel kan være én af årsagerne til børneeksem. Folk der bor i områder, hvor de er mindre udsat for UV-stråling fra sollys, oplever i højere grad forekomst af børneeksem. I Norden, hvor solen kun har effekt en begrænset del af året, er flere personer f.eks. ramt af atopisk eksem, og det er i disse områder et tilskud af D-vitamin i vinterhalvåret kan have en gunstig virkning på børneeksemen. Husk altid at spørge en læge til råds, i forbindelse med tilskud af D-vitamin til børn over 3 år.
D-vitamin fungerer som et hormon i kroppen. Vitaminet er mest kendt for sin betydning i forbindelse med knoglesundhed, men forskning dokumenterer, at D-vitamin også spiller en vigtig rolle for hjerte og kredsløb, tumordannelse, infektioner, autoimmune sygdomme samt allergiske sygdomme. D-vitamin bør altid tages i forbindelse med et måltid for at sikre en god optagelse. Som et alternativ findes der tilskud, hvor vitaminet fås med olie f.eks. oliekapsler med D-vitamin, da vitaminet skal bruge fedt for at blive optaget i kroppen. Spørg på dit lokale apotek.

Smør dit barn til lindring

Der er dog også andre ting, du kan gøre, hvis dit barn lider af børneeksem. Skal dit barn behandles med steroidcreme, skal du have en aftale med din læge om, hvor lang en periode dit barn skal smøres og med hvilken mængde. Og så er det vigtigt at følge den aftale, for ellers virker det ikke. Der findes mange fordomme om steroider – særligt om bivirkninger. Men når steroider er i en creme og smøres efter lægens anvisning, så er der ingen grund til bekymring. Undgår du derimod at smøre dit barn, er det ikke velbehandlet og risikerer at være generet af eksemen.

Fugtighedscreme er også en del af den daglige behandling mod børneeksem. Det er en god idé at gå ned på dit lokale apotek og få gode råd om cremer, der passer godt til netop dit barn. Man skal naturligvis helst undgå cremer med parfume i, og så skal cremen være fed. En god tommelfingerregel er, at der skal gå en halv time mellem påsmøringer af steroidcreme og fugtighedscreme.

Kilde: MagasinetHelse

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen