Fungerer din mave som den skal, eller har du ofte træg mave?
Oplever du ofte at have ondt i maven og være utilpas. At din mave føles udspilet. At du har afføring mindre end 3 gange om ugen. At din afføring er hård og knoldet og du har svært ved at komme af med den? Så har du måske forstoppelse.
Forstoppelse er meget almindeligt. Cirka hver 5. dansker oplever forstoppelse. Det kan forekomme i alle aldersgrupper, men hyppigheden stiger betydeligt med alderen og det er helst noget, vi ikke taler om. Forstoppelse opleves meget forskelligt fra person til person og kan have stor indflydelse på din livskvalitet. I de fleste tilfælde er forstoppelse uskadeligt, og vi kan selv gøre meget for at undgå det.
Men du skal altid være opmærksom og søge læge, hvis du oplever følgende symptomer:
- Dit afføringsmønster ændrer sig
- Vægttab som er uforklarligt eller hvis du føler sig meget svag og svimmel
- Blod i afføringen
- Skiftevis har diarré og forstoppelse
- Hvis maveproblemerne er meget generende eller længerevarende
Hvordan føles forstoppelse?
- Du har ondt i maven og er utilpas
- Maven føles udspilet
- Du går på toilettet mindre end 3 gange om ugen
- Din afføring er hård og knoldet
- Du har svært ved at komme af med din afføring
- Du skal presse unormalt meget for at komme af med afføringen
- Du har måske smerter eller blødning ved afføring
Det kan være helt normalt ikke at komme på toilettet i 1 eller 2 dage. Det, du skal være opmærksom på er, om det sædvanlige interval mellem dine afføringer ændrer sig.
Årsager til forstoppelse
Hyppigste årsager til forstoppelse er for lidt væske i løbet af dagen, kost uden fibre og manglende motion og fysisk bevægelse.
Akut forstoppelse kan skyldes kortvarig sygdom, rejseaktivitet, stress, graviditet og ændring i dine kostvaner. Har du en varig lidelse som f.eks. diabetes (sukkersyge) eller langvarige sygdomsforløb, kan du opleve at have kronisk forstoppelse. Visse lægemidler virker også stoppende.
Fysiske forhold som snavsede toiletter kan også få mange til at undlade at gå på toilettet. Hvis afføringstrangen ofte undertrykkes, kan det give forstoppelse. Psykiske forhold som stress, skiftende arbejdstider og bekymringer kan også give forstoppelse.
Hvordan undgår du forstoppelse
Den vigtigste behandling er, at du har nogle gode og faste toiletvaner. Gå på toilettet, når du føler trang, udskyd det ikke. Gå gerne på toilettet på et bestemt tidspunkt hver dag og giv dig god tid.
Drik minimum 1-1,5 liter dagligt. Ved for lidt væske reagerer kroppen med at suge væske fra tarmindholdet. Kostens sammensætning er vigtig. Mad med et højt indhold af kostfibre fremmer fordøjelsen og kostfibre er med til at forebygge forstoppelse.
En fysisk aktiv hverdag gavner både helbred og humør og nedsætter risikoen for en række livsstilssygdomme. Fysisk aktivitet stimulerer tarmens naturlige bevægelser og fremmer dermed fordøjelsesprocessen og det forebygger forstoppelse.
Hvordan kan du behandle forstoppelse
Det kan være nødvendigt at få hjælp til din forstoppelse. Der findes forskellige afføringsmidler, som virker på lidt forskellig vis. Du kan altid få rådgivning på dit apotek eller hos din læge.
Gode råd
- Drik 1-1½ liter vand om dagen
- Spis fiberrig og fedtfattig mad (fuldkorn, grøntsager, frugt, fjerkræ, fisk)
- Spis regelmæssigt
- Tyg maden grundigt
- Vær fysisk aktiv og dyrk motion – bevæg dig mindst 30 minutter hver dag
- Faste toiletvaner
- Gå på toilettet, så snart trangen er der f.eks. efter morgenmaden
Kilder: sundhed.dk/patienthåndbogen, apoteket.dk, medicin.dk