Får du næring nok? Se relaterede produkter

Får du næring nok?

En sund og varieret kost er vigtig for kroppen og dens funktioner. Normalt dækker kosten behovet for vitaminer, mineraler og proteiner. Men småtspisende ældre, syge eller mennesker i medicinsk behandling kan få problemer med ernæringen.

Når kroppen ældes, sker der mange fysiologiske forandringer. Muskel-, organ- og knoglemassen bliver mindre, og kroppens behov for at få tilført energi sænkes. Derfor spiser ældre generelt mindre end yngre voksne. Kroppens behov for de fleste tilførte næringsstoffer falder dog ikke nødvendigvis med alderen. Derfor er det vigtigt, at ældre får en korrekt sammensat kost, hvor koncentrationen af proteiner, vitaminer, mineraler og livsnødvendige fedtsyrer er relativt høj. Er kosten ikke korrekt sammensat over en længere periode, kan det resultere i en dårlig ernæringstilstand med store konsekvenser for især ældre. Vægttab, undervægt og lavt energiindtag kan blandt andet føre til:

  • Længere restitutionstid efter sygdom
  • Dårligere sårheling, nedsat modstand over for infektioner og nedsat evne til at genvinde styrke efter en operation
  • Vanskeligheder ved at klare sig selv
  • Udvikling af sygdomme og funktionstab
  • Nedsat trivsel og dårlig livskvalitet

Medicinsk ernæring til ældre

Sammen med en læge eller apoteket kan man finde frem til, hvilken ernæringsdrik der passer bedst til det pågældende behov. Lægen kan vurdere, at behovet for ekstra ernæring er så vigtigt, at det skal udstedes på en recept. I så fald betaler man kun en mindre del af prisen. Ernæringsdrikke kan også købes i håndkøb på apoteket.

Medicinbrugere og behov for ernæring

Visse medicinbrugere kan også have udfordringer med kosten. Mange typer medicin kan give bivirkninger i form af madlede, kvalme, opkastninger og smagsforstyrrelser. Af den årsag kan medicinen medføre, at indtaget af mad og drikke sænkes, og at kroppen dermed ikke får, hvad den har brug for. I sådanne situationer kan medicinsk ernæring være en løsning.

Sygdom kan kræve ekstra næring

Sygdom i sig selv kan også øge risikoen for, at kroppen ikke får tilført næring nok. Netop i sygdomsperioder har kroppen brug for ekstra ressourcer til at komme sig. Men ofte kan det være svært at indtage den nødvendige mængde mad, hvis man for eksempel lider af kvalme og nedsat appetit. For at kroppen kan komme sig hurtigst muligt, har den behov for protein og energi gennem kosten. Kroppen bruger blandt andet protein og energi til at holde hjernen i gang, opbygge muskler, bekæmpe infektioner, danne blod og hele sår. Får kroppen ikke tilført nok, kan sygdomsperioden forlænges. Derfor kan det være nødvendigt med medicinsk ernæring efter aftale med lægen. Har du spørgsmål om ernæring og ernæringstilskud, så er du også altid velkommen til at spørge os på dit apotek.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen