Et for følsomt immunforsvar giver allergi Se relaterede produkter

Et for følsomt immunforsvar giver allergi

Når du oplever allergiske reaktioner, er det i virkeligheden dit immunforsvar, der er lidt for hysterisk. Derfor er det formentlig godt at vænne et immunforsvar til alle de ufarlige forstyrrelser.

Siden 2000 har det været diskuteret, om børn fra beskidte hjem sjældnere udvikler allergi end børn fra meget rene hjem. En amerikansk undersøgelse fra 2000 viste nemlig, at børn, som vokser op i hjem fyldt med naturlige bakterier fra eksempelvis hund, kat og støv i krogene, ikke så ofte udvikler allergi som børn, der vokser op i meget rene hjem. Forskerne havde undersøgt 61 børn, og det viste sig, at de, der var allergiske over for kat, hund, mælk og æg kom fra hjem med betydeligt færre bakterier end de børn, der ikke led af allergi. Undersøgelsen blev optaget i det anerkendte lægetidsskrift The Lancet.

Det fik nogle forskere til at antage, at det var selve rengøringen, der udgjorde problemet. At vi simpelthen slår nogle vigtige mikrober ihjel, når vi er for flittige med støvsugeren og rengøringsmidlerne. Det blev dog tilbagevist i 2004.

Immunforsvaret husker

Men det kan stadig give god mening at udsætte immunforsvaret for ufarlige bakterier, mikrober og pollen i sin udviklingsfase. For immunforsvaret har en hukommelse, og jo flere uskadelige forstyrrelser, forsvaret stifter bekendtskab med, desto mindre er risikoen formentlig for, at f.eks. helt uskadelige birkepollen senere bliver opfattet som en trussel.

Immunforsvaret værner dig mod sygdomme ved at beskytte mod angreb fra blandt andet svampe, bakterier, virus og parasitter. Man kan sige, at allergi opstår, når dit immunforsvar læser ‘beskyttelsesmanualen’ forkert.

Hvis f.eks. en snylter prøver at trænge ind i næsen, reagerer kroppen ved at presse det ud med et nys eller en masse slim. Immunforsvaret forsøger ganske enkelt at komme af med fremmedlegemet eller at drukne det. Hvis immunforsvaret reagerer på allergener i munden, kan det f.eks. ske ved hævelser.

Vi er mindre ude

Høfeber og andre allergier vinder større og større udbredelse, men det er næppe alene fordi andelen af meget rene hjem er i eksplosiv vækst. Det er nærmere et samspil mellem miljøpåvirkninger, arv og individuel følsomhed.

Vi er ikke så meget ude, som vi var for 50 år siden. I dag tilbringer de fleste af os mere end 90 procent af vores tid indendørs, og samtidig er mange boliger blevet ekstremt tætte og velisolerede. Det betyder også, at vi udsættes for langt flere allergener i langt højere koncentrationer end før.

Tidligere pollensæson

Desuden starter pollensæsonen tidligere end for bare tyve år siden. Den globale opvarmning har muligvis en del af skylden, så pollenpåvirkningen bliver langt mere intensiv og langstrakt.

Endelig spiller luftforurening fra biler, ozon, nitrogenoxider og andre partikler også en rolle. De kan forværre symptomerne for høfeberramte.  Forskere har desuden påvist, at partikler fra luftforureningen binder sig til pollenkornene, der dermed får øget de allergifremkaldende evner.

På apoteket hjælper vi meget gerne, hvis du skal have hjælp til at leve med en allergi. Vores personale er uddannet til at finde de helt rette produkter. Her finder du en del af vores udvalg.

 

Kilder: Videnskab.dk, astma-allergi.dk, netdoktor.dk

__________

Dette indlæg er lavet i et samarbejde med apotekeren.dk. Se vores store udvalg af produkter her.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen