Se relaterede produkter

 

Er du tilstoppet i næsen?

En forkølelse er en infektion i næsens slimhinder. Din næse kommer på overarbejde og stopper til.

Forkølelse kan smitte allerede døgnet før, symptomerne viser sig. Så du kan ikke rigtig vide, hvornår du er i fare for at smitte andre eller selv at blive smittet. Symptomerne viser sig 1-3 dage efter smitten og viser sig i starten typisk ved nyseanfald og løbende næse. Derefter bliver du tæt i næsen og mister måske din lugtesans. I begyndelsen er sekretet fra næsen tyndt og klart. Efter nogle dage bliver det tykt og uklart.

Det er ikke kun på grund af sekret, at du bliver tilstoppet og får svært ved at trække vejret gennem næsen. Det skyldes også, at din næseslimhinde hæver op. Slimhinderne er på overarbejde i kampen mod forkølelsesvirus og forsøger at afstøde fjenden. Våbnet er en inflammation, hvor ekstra celler og blod strømmer til. Den øgede sekretion har til formål at rydde op og gøre livet surt for de angribende vira. Desværre gør kampen mod virus også livet surt for dig. Du bliver tæt i næsen og mister måske din lugtesans.

Sådan kan du bekæmpe en snottet næse

Du kan ikke nedsætte produktionen af slim, men du kan dæmpe hævelsen i slimhinden med en næsespray mod stoppet næse. Den får de små blodkar i næseslimhinden til at trække sig sammen, så luften kan passere, og du igen kan trække vejret frit gennem næsen. Især før sengetid og til natten kan det være rart at bane vejen for luft. Har du brug for lindring, så vær opmærksom på, at du højst må anvende næsesprayen i en uge ad gangen. Ellers kan din næseslimhinde blive vænnet til påvirkningen og medicinen få den modsatte effekt. Du kan også skylle næsen med saltvand, som hjælper med at rense slimhinden og fortynde sejt slim.

Er du forkølet, og har du brug for lindring af dine symptomer, så spørg bare os på dit apotek.

 

5 gode råd og tips mod stoppet næse

  • Skyl næsen med saltvand - det fås som næsedråber og næsespray
  • Hæv hovedgærdet i sengen og brug ekstra hovedpuder, når du ligger ned
  • Drik rigeligt - vand, te og lun saft
  • Hold dig oppegående i dagtimerne
  • Er din næse meget stoppet om natten, kan du anvende en næsespray mod tilstoppet næse lige før sengetid

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen