Er dit stofskifte i ubalance? - Få hjælp på apoteket
Det kan være udfordrende at få en stofskiftesygdom, både fordi det kan være svært at forstå, at man har fået en kronisk sygdom, men også fordi man nu skal tage medicin. På apoteket kan du få en gratis medicinsamtale, som hjælper dig med at få gode medicinvaner.
Cirka 250.000 danskere lever til dagligt med en stofskiftesygdom, og op mod hver 10. dansker vil få en stofskiftesygdom på et tidspunkt i livet – flere kvinder end mænd. Faktisk udvikler hver sjette kvinde en behandlingskrævende stofskiftesygdom.
Det kan være en stor omvæltning at få en stofskiftesygdom, både fordi det kan være svært at forstå, at man har fået en kronisk sygdom, men også fordi man nu pludselig skal begynde at tage medicin.
Når man har en stofskiftesygdom, skal man ofte i medicinsk behandling – enten livslangt eller i en længere periode. Man kan ikke nødvendigvis altid mærke en effekt af medicinen med det samme, og det kan tage tid at finde den rette balance i behandlingen. Det kan være frustrerende. Og selvom man har taget medicin mod sin stofskiftesygdom i mange år, kan det stadig være forbundet med udfordringer, fx fordi glemsomheden melder sig. Men det er vigtigt, at man har tålmodighed, og at man tager den medicin, som er ordineret. For det er medicinen, der sikrer, at man får balanceret sit stofskifte, så det kan fungere, som det skal.
Hvis bare det var så simpelt
En tablet en halv time før morgenmaden. Sådan kan en medicindosis lyde, og umiddelbart virker det jo både simpelt og lige til at følge den behandling. Virkeligheden er ofte bare anderledes, og det kan der være flere årsager til. Måske er dosis ikke ’bare’ en tablet daglig, men én tablet den ene dag og to den næste dag. Måske glemmer man at få taget medicinen, fordi noget forstyrrede den daglige rutine. Det kan også være, man er usikker på noget omkring medicinen og derfor ikke har lyst til at tage den. Heldigvis er der hjælp at hente på apoteket.
En vigtig snak om din medicin
På apoteket kan du få hjælp, både hvis du har spørgsmål til din medicin eller har brug for hjælp til at få gode vaner omkring det at tage din medicin. Apoteket tilbyder nemlig en gratis samtale med en farmaceut, som kan hjælpe dig med at få de gode medicinvaner, så du får det bedste ud af din medicin.
Apoteket tilbyder to slags samtaler:
- Medicinsamtalen, som er til dig, der inden for de sidste 6 måneder har fået konstateret en stofskiftesygdom og derfor har fået ny medicin. Målet er athjælpe dig godt i gang med din medicin.
- Medicinsamtalen til dig, der i mindst 12 måneder har fået medicin mod en stofskiftesygdom og oplever udfordringer i at få taget medicinen som aftalt med lægen. Målet er at støtte dig i at få gode vaner omkring medicinen.
Spørg os på apoteket
Når du henter din medicin på apoteket, er det farmakonomer og farmaceuter, du møder, og du kan altid stille dem de spørgsmål, du måtte have til din medicin. Det gælder uanset, om du er ny medicinbruger eller har fået medicinen i mange år. Ingen spørgsmål er for store eller små. Spørg også gerne efter en medicinsamtale, hvis du tænker, den kunne være noget for dig.
En stofskiftesygdom giver ubalancer i reguleringen af skjoldbruskkirtlens hormoner. Det resulterer i, at man enten kan have for højt stofskifte eller for lavt stofskifte.
Både for højt og for lavt stofskifte udvikles oftest over lang tid. Symptomerne er mangeartede, og hvilke man oplever, kan være forskellige fra person til person. Samtidig er det forholdsvis generelle symptomer, og den gradvise udvikling gør, at man måske ikke altid er opmærksom på, at der kan være tale om en stofskiftesygdom.
For højt stofskifte kaldes også hyperthyreose, thyreotoksikose eller hyperthyreoidisme. Når kroppen danner eller frigiver for meget stofskiftehormon, får man det, man kalder for højt stofskifte.
De mest almindelige symptomer på for højt stofskifte kan være:
- indre uro
- hjertebanken
- vægttab
- rastløshed.
For lavt stofskifte kaldes også myxødem, hypothyreose eller hypothyreoidisme. Når skjoldbruskkirtlen ikke kan danne tilstrækkelige mængder stofskiftehormon, får man for lavt stofskifte.
De mest almindelige symptomer på lavt stofskifte er:
- træthed
- kuldskærhed
- koncentrationsbesvær.
Men symptomerne er mange og varierer fra person til person. Hertil kommer også, at symptomerne er meget generelle og derfor ikke altid ensbetydende med, at det er ens stofskifte, den er gal med.