Du kan lindre din forkølelse, men ikke kurere den Se relaterede produkter

Du kan lindre din forkølelse, men ikke kurere den

Det er en velkendt misforståelse, at en forkølelse kan kureres. Måske kan du forkorte sygdommen med nogle timer, hvis du drikker masser af varm te, men almindeligvis tager det en uges tid at komme over den. Til gengæld kan symptomerne lindres undervejs.

En forkølelse kommer altid så ubelejligt. Din næse løber, din hals gør ondt og dit hoved er tungt og træt. De fleste vil forsøge at komme på højkant i en fart ved hjælp af alverdens husråd og præparater. Men der er desværre ikke rigtig noget af det, der har en dokumenteret effekt. Den varme te kan måske holde slimhinderne varme, og det kan have en vis gavnlig effekt – men selv rigelige mængder af te kan kun forkorte tiden med rindende næse nogle få timer. Næppe dage. Hvis det altså har nogen virkning overhovedet.

Sådan kan du lindre symptomerne

Du skal tænke på at hvile dig, ligesom du ikke skal smitte andre. Bliv så vidt muligt hjemme, når du er forkølet. Vask dine hænder grundigt og ofte, og hvis du skal ud blandt andre mennesker, er det godt at have en håndsprit med i tasken. Host og nys altid ind i din albue, hvis du ikke har en serviet ved hånden. Find altid håndvasken og håndsæben, når du har pudset din næse.

Varm te, suppe og saft er godt for en øm hals. Når det gælder saft, er varm hyldebærsaft et godt bud, da den samtidig er stærk i C-vitamin. Selvom husrådet med rigelige mængder C-vitamin mod forkølelse savner evidens, skader det bestemt heller ikke med en vitaminindsprøjtning. Du kan også tage sugetabletter med desinficerende og lokalbedøvende effekt, men du skal være opmærksom på ikke at tage dem for tit. Læs vejledningen og følg anbefalingerne til dosering. Hvis du døjer med hovedpine og feber, kan du også tage smertestillende tabletter med paracetamol, der fås i håndkøb. Ikke alle sugetabletter og smertestillende medicin må bruges af børn; spørg derfor på apoteket.

Næsespray eller en ekstra pude

En tilstoppet næse kan lindres med næsespray, men sørg for at læse indlægssedlen eller spørg på apoteket. Det er let at opbygge en afhængighed, hvis man ikke begrænser brugen til den anbefalede dosering.

Hvis det kniber med at få luft gennem næsen, når du skal sove, kan du dog også blot hæve hovedgærdet med en ekstra pude.

På apoteket kan du få yderligere rådgivning om, hvordan du kan lindre forkølelsessymptomer.

Her finder du produkter, som kan lindre forkølelsessymptomerne

Kilde: Danmarks Apotekerforening

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen