Se relaterede produkter

Den rette  start  på dagen for skolebørn

Hvis barnet skal have det optimale ud af skoledagen, er det vigtigt at have øje for at servere den rette kost og sikre den fornødne søvn. Men det kræver ikke nogen stor indsigt at lykkes med den mission – simpel sund fornuft rækker.

Skolebørn skal naturligvis være udhvilede, før de møder i skole. For et barn i de mindste klasser betyder det, at de skal have mellem ti og 11 timers uafbrudt nattesøvn.

Men valget af morgenmad er mindst lige så vigtigt. Hvis skoledagen begynder med et lavt blodsukker, vil udbyttet af de første lektioner være for lille.

”Den bedste start på dagen kan eksempelvis være havregryn med mælk eller en portion tykmælk med høvlet rugbrød. Det kan også være groft brød med en skive ost eller lignende. Der skal være en god balance mellem fedt, kulhydrater og proteiner, så blodsukkeret bliver stabilt,” siger Kirsten Buhl, der er sundhedsplejerske og kostvejleder i Horsens Kommune.

Visse morgenmadsprodukter er slik

En lang række af de farvestrålende morgenmadsprodukter bør du holde dig fra. De er ofte så proppet med sukker, at de bør opfattes som slik. Det samme gælder frugtyoghurt, der i hvert fald kun bør serveres i små portioner.

Selvom søde sager er populære hos børn, er det ikke kun barnets tænder, du skal tænke på, når du fravælger sukkerholdig morgenmad.

”Ulempen er, at blodsukkeret bliver banket i vejret lige efter måltidet. Men det er hurtige kulhydrater, så kort efter ryger blodsukkeret helt i bund. Der er brug for langsomme kulhydrater, som blandt andet findes i grove brødtyper, havregryn, Rugfras og lignende,” siger Kirsten Buhl.

Det stabile blodsukker

Et stabilt blodsukker dagen igennem er nøgledefinitionen på en god skoledag. Hvis blodsukkeret bliver for lavt, vil barnet have lettere ved at blive irriteret, ligesom koncentrationsevnen lider et knæk. Derfor gælder det om at sammensætte kosten dagen igennem, så blodsukkeret bliver så stabilt som muligt.

Når det gælder madpakken, skal den deles op, så barnet har noget at spise mindst tre gange i løbet af dagen. Skolebørn bør spise fiberholdigt mindst hver tredje time. Der bør være et stykke rugbrød til formiddagspausen, et par skiver til frokost og en grovbolle eller lignende om eftermiddagen.

”Børn bør have et stykke frugt med til eftermiddagspausen, men der skal også være et stykke brød af en slags. For frugten vil få blodsukkeret i vejret, men det falder for hurtigt igen, hvis der ikke også er nogle langsomme kulhydrater i mellemmåltidet, siger Kirsten Buhl, der understreger, at kiks ikke bør finde vej til madpakken. Kiks er som oftest også proppet med sukker, og de grove er tilmed tit de værste på den front.

Variation i pålægget

Pålægget er ikke så afgørende, men en variation er vigtig. Barnets smagsløg skal løbende udfordres, hvis risikoen for kræsenhed og ensidig kost skal holdes i ave.

”Fiskepålæg som makrel, torskerogn og laks er gode kilder til D-vitamin og sunde fedtstoffer, men kødpålæg og leverpostej er også fint. Variation er vigtig, så barnet vænner sig til mange smage og teksturer,” siger Kirsten Buhl.

Det gælder også morgenmåltidet, hvor der f.eks. kan veksles lidt mellem brød, grød og surmælksprodukter, så barnet ikke får det samme dag ud og dag ind.

Med varieret kost giver du også dit barn gode vaner med senere i livet.

 

Hvis du vil sikre dit barn de rette vitaminer og mineraler, kan du supplere med børnevitaminer. Spørg på dit apotek for det rette børnevitamin-produkt til dit barn.​

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen