Dårlig mundhygiejne kan gøre ældre alvorligt syge: Har du styr på mundplejen? Se relaterede produkter

Dårlig mundhygiejne kan gøre ældre alvorligt syge: Har du styr på mundplejen?

Dårlig mundhygiejne giver huller i tænderne og paradentose, og i værste fald kan konsekvensen være alvorlige følgesygdomme som lungebetændelse og diabetes. Ældre er særligt udsatte, fordi de ofte har brug for hyppigere behandling og tandeftersyn for at opretholde en sund mund.  

God mundhygiejne er vigtig, hvis du vil undgå irriterende og smertefulde gener som huller i tænderne og paradentose. Særligt når du bliver ældre, kræver dine tænder ekstra opmærksomhed, øget fokus på hygiejne og ofte hyppigere tandlægebesøg.

Tandlæge Lene Zwinge arbejder i Hjemmetandplejen, et privattilbud til borgere, der ikke længere selv har mulighed for at komme til tandlægen. Her møder hun mange ældre og svage patienter med svære tandproblemer som følge af mangelfuld eller slet ingen tandpleje.

”Når ældre borgere bliver syge, har de ofte ikke overskuddet til at renholde deres mund. Et øget medicinforbrug kan føre til mundtørhed, og det giver huller i tænderne samt svamp og irritation i munden. Derudover ser vi mange, der taber tænder som følge af dårlig mundhygiejne,” siger hun.

Risiko for alvorlige følgesygdomme

Udover de hyppigste gener som huller i tænderne (caries), tandkødsbetændelse (paradentose) og svamp i munden, er der hos ældre borgere desuden en øget risiko for langt mere alvorlige følgesygdomme.

Når mundhygiejnen er mangelfuld, vil der opstå skadelige belægninger (plak) i munden. Mundhulebakterierne sætter sig i kroppen, og når vi indånder eller synker dem, giver det en forhøjet risiko for infektion i lungerne, hvilket kan give lungebetændelse. Derudover er der en bevist sammenhæng mellem dårlig mundhygiejne og udviklingen af hjertekarsygdomme og diabetes. En problematik, som Lene Zwinge genkender fra sit arbejde, hvor hun ser flere komplekse sygehistorier.

”Vi oplever en nedadgående tandstatus, og det går stærkt. Især hvis mundhygiejnen er mangelfuld, og kosten samtidig er meget energitæt og sukkerholdig. Det er en dårlig kombination, som øger risikoen for følgesygdomme,” siger hun. 

Dårlig mundhygiejne påvirker livskvaliteten

Foruden risikoen for følgesygdomme og gener påvirker en dårlig mundhygiejne også livskvaliteten hos den ældre. Smerter og ubehag gør det svært at spise, fortæller Lene Zwinge, som blandt andet ser borgere med manglende tænder eller knækkede tandkroner, der har svært ved at indtage føde.

Derudover kan det påvirke lysten til at omgås andre mennesker og forringe selvværdet, hvis man har et mangelfuldt tandsæt eller lider af dårlig mundhygiejne, fordi man bliver meget bevidst om andre menneskers reaktioner.

Husk den gode mundhygiejne hver dag

Det øgede behov for behandling og opmærksomhed gælder ikke kun ældre, der har svært ved selv at holde munden ren. Det skal du også, hvis du er rask og rørig og passer din daglige tandbørstning.

”Tandsættet har jo været brugt i mange år, og mange fra den ældre generation har desuden et meget behandlet tandsæt. Derfor har de behov for hyppigere behandling. Et øget medicinforbrug giver mundtørhed, og det gør, at bakterierne lettere klistrer sig fast, så tænderne skal rengøres ekstra grundigt,” siger hun.

Tænderne skal børstes to gange dagligt i minimum to minutter, gerne med en elektrisk tandbørste, da den giver en bedre rengøring af alle tandfladerne. Derudover er det vigtigt at rense imellem tænderne én gang dagligt, eksempelvis med en interdentalbørste lyder Lene Zwinges råd.

Det kan være en idé at bruge en tandpasta med et højere fluorindhold. Den medvirker til, at udviklingen af huller i tænderne går langsommere. Tandpastaen fås på recept, og du kan tale med din egen tandlæge om mulighederne.

Det kan du gøre som pårørende

Er du pårørende til en ældre borger, der har svært ved at opretholde en sund mundhygiejne, kan det være svært at finde ud af, hvordan du bedst hjælper. Er tandbørstningen svær at holde ved lige for den ældre, anbefaler Lene Zwinge, at man skyller munden i vand efter hvert måltid for at få madresterne væk.

Derudover er det vigtigt at være opmærksom på kosten. Sukkerindtaget skal helst holdes nede, fordi slik og søde sager har en lav pH-værdi, og det giver bakterierne mere gunstige forhold i vores mund.

”Hvis man som pårørende kan få lov til at hjælpe med tandbørstningen, kan det gøre en kæmpe forskel for den ældres mundhygiejne og almene tilstand. Selvom man ikke kan være der hele tiden, er det vigtigt at huske, at én tandbørstning om ugen er bedre end ingen tandbørstning”, slutter Lene Zwinge.

>> Læs også om paradentose her

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen