Brug smertestillende til børn med omhu
Hvornår må dit barn få smertestillende medicin, hvilke muligheder er der, og hvor meget medicin må du give? Vi guider dig, så du kan føle dig mere tryg, når du overvejer at give smertestillende medicin til dit barn.
Klager dit barn over smerter i hovedet? Eller ligger dit barn og græder om natten, fordi ørerne gør ondt? Vi voksne styrer selv, hvornår vi mener, at smertestillende er en god idé eller ej. Men når det kommer til dit barn, er du nødt til at være ekstra kritisk – også når det kommer til håndkøbsmedicin.
Her kan smertestillende være en fordel
Når børn ligger syge med feber, kan de blive klattede, vise tegn på ubehag, fordi kroppen måske gør ondt og have nedsat appetit. I de tilfælde kan det være fint at give mild smertestillende medicin som paracetamol (Panodil, Pamol eller Pinex) for at nedsætte symptomerne. Men giv ikke alene paracetamol for at nedsætte feber, da feberen i nogle tilfælde kan komme tilbage igen, når behandlingen er overstået.
Paracetamol kan også være godt, hvis dit barn har smerter i ører, hals eller har tandpine. Særligt øresmerter kan gøre meget ondt på børn, og smertestillende medicin vil derfor hjælpe til en bedre søvn.
Til større børn kan smertestillende medicin også bruges ved stærk hovedpine. Men undgå overdreven brug, da det kan føre til medicinafhængighed.
Børn er mere følsomme over for medicin
Læs altid på indlægssedlen, hvor meget medicin et barn på dit barns alder og vægt må få. Barnekroppen er både mindre, men også mere følsom over for de stoffer, som medicin indeholder. Derfor skal børn have en langt mindre dosis af medicin end voksne. Det gælder både receptpligtig medicin og håndkøbsmedicin.
Derfor er det også vigtigt, at dit barn ikke selv har adgang til medicinen. Hold præparatet i et skab uden for dit barns rækkevidde og tag det kun frem, når dit barn har behov for smertestillende medicin.
Giv aldrig medicinen over en længere periode. Hvis der ikke er bedring efter en dag eller to, bør du søge læge. Er dit barn under 2 år, må det kun få medicin efter aftale med lægen.
Medicin fås i mange former
Til små børn kan du give smertestillende medicin som en mikstur, som kan drikkes, eller som en stikpille, som skal indføres i numsen. Der findes forskellige mærker af smertestillende miksturer – nogle er tyktflydende, andre er tyndere. Hvis dit barn får kvalme af medicinen, så prøv et andet mærke med en anden konsistens eller smag.
Der findes også smeltetabletter, som smelter/opløses i munden i løbet af et øjeblik. Disse er også med smag.
Til større børn, der har lært at sluge piller, kan du bruge almindelige synketabletter som til voksne.
Spørg på dit lokale apotek, hvis du er i tvivl om, hvilken smertestillende håndkøbsmedicin, der er det rette for dit barn. Du kan også finde et udvalg af apotekets smertestillende medicin her.
Kilder: laegerformidler.dk og netdoktor.dk
Hvornår må du give dit barn smertestillende medicin?
- Børn under 2 år må kun få smertestillende medicin efter aftale med lægen.
- Større børn med feber eller smerter må gerne få paracetamol, men ikke stærk smertestillende medicin.
- Børn må heller ikke få andet smertestillende medicin af de typer, som købes i håndkøb.
- Ved du ikke, hvorfor dit barn har smerter, bør du ikke give smertestillende medicin. Ring i stedet til lægen, hvis smerterne fortsætter.
- Brug aldrig andet receptpligtig medicin end det, dit barn har fået udskrevet af lægen. Du må altså ikke give dit barn medicin, som lægen har udskrevet til en søskende.
- Spørg altid på apoteket eller hos din læge, hvis du er i tvivl, om det er hensigtsmæssigt at give dit barn smertestillende medicin.