Bidt af en flåt? Se relaterede produkter

Bidt af en flåt?

Hvis du færdes i områder med skovflåter, skal du undersøge dig selv og dit tøj for flåter. En skovflåt kan overføre smitte, når den bider, og skal derfor fjernes.

Skovflåter findes ikke kun på græsstrå i skove, men også i haver og enge, hvor der er skyggefuldt og lever rådyr i nærheden. På græsstråene kan flåterne sidde og vente i dagevis på, at der kommer et dyr eller menneske forbi, de kan suge blod fra. Du mærker næppe, når en skovflåt bider. Den er også svær at se. Men du kan med fingerspidserne føle en flåt, der har bidt sig fast, som en lille knop eller hudflap. Brug derfor fingrene, når du undersøger huden for flåter. Kig alle steder – også i nakken, bag ørerne, i hovedbunden, på knæhaserne og i lysken. Det er vigtigt, at du fjerner skovflåter fra tøj og hud, så snart du får øje på dem, da de kan overføre smitte med bakterier og virus (blandt andet Borrelia og TBE) fra dyr, når de bider.

Har flåten bidt sig fast, så fjerner du den lettest med en pincet eller en flåttang. Grib fat om flåtens hoved, drej rundt og træk den langsomt ud. Undgå at klemme om flåtens krop. Der findes forskellige slags flåtfjernere. Spørg efter dem på dit apotek. Har du ingen hjælpemidler ved hånden, så må du bruge dine negle. Sidder der noget af flåten tilbage i huden, kan du fjerne det senere med en pincet. Vask også bidstedet med vand og sæbe, og hold øje med, om du får influenzalignende symptomer, eller om der udvikles et rødt hududslæt på stedet i ugerne efter. Det er tegn på en infektion, og du skal kontakte lægen. En smule rødme på bidstedet de første dage er dog normalt.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen