Behandling er afgørende ved tidlig overgangsalder
Hvert år oplever 3-4% af danske kvinder at gå i for tidlig overgangsalder, før de er fyldt 40 år. Det har ikke kun konsekvenser for deres naturlige fertilitet, det har også helbredsmæssig betydning, når kroppen ikke længere producerer østrogen. Den korrekte behandling er altafgørende, siger overlæge på Gynækologisk Klinik på Rigshospitalet, Anette Tønnes Pedersen.
Hedeture, søvnproblemer og blødningsforstyrrelser. De fleste kender symptomerne på overgangsalderen, som er uundgåelig for alle kvinder og ofte indtræder omkring de 45-55 år.
Når en kvinde går i overgangsalderen, stopper æggestokkene med at producere det kvindelige kønshormon, østradiol. Det betyder, at de månedlige blødninger ophører, og at kroppen gennemgår en række følgevirkninger. Gennemsnitsalderen for den naturlige menopause er 52 år, men en procentdel oplever at gå i overgangsalderen langt tidligere.
Sker det før, kvinden er fyldt 40 år, betegnes det som ”for tidlig overgangsalder”. På engelsk kaldes tilstanden Premature Ovarian Insufficiency (POI), som er den internationalt anvendte betegnelse. Overlæge Anette Tønnes Pedersen, Gynækologisk Klinik på Rigshospitalet, møder hver måned flere unge kvinder, der viser symptomer på for tidlig overgangsalder.
”Det er kvinder med meget forskellige baggrunde. Fra helt unge teenagere, der endnu ikke har fået deres første menstruation, til kvinder der er stoppet på p-piller med den forventning, at de nu skal til at have børn. Når menstruationen udebliver, viser det sig måske, at der ikke er æg i æggestokkene,” forklarer hun.
Derfor stopper æggestokkenes funktion
Der er flere årsager til, at 3-4% kvinder oplever, at æggestokkene stopper med at fungere før normal overgangsalder. Hos 1-2% skyldes det, at kvinden har fået en behandling med for eksempel kemoterapi eller stråler eller en operation, hvor æggestokkene fjernes på grund af sygdom eller risiko for kræft.
”For de sidste 1-2% stopper æggestokkene med at fungere af andre årsager, men det er ikke altid, vi finder ud af hvorfor. Vi undersøger altid, om det kan skyldes autoimmune sygdomme eller Turner syndrom/Turner mosaik syndrom. Det kan også være genetisk betinget, så hvis mor eller mormor har oplevet, at æggestokkene er ophørt med at fungere i en ung alder, kan man selv være arveligt disponeret. I de fleste tilfælde har vi dog ikke en forklaring, men vi skønner, at det skyldes gener, som vi endnu ikke har klarlagt,” forklarer Anette Tønnes Pedersen.
Det vigtige østrogen og vigtigheden af behandling
Når kvinder går i overgangsalderen, stopper de med at producere østrogen. Sker det, som i langt de fleste tilfælde omkring de 45-55 år, er det en naturlig følge af det at blive ældre. Men går kvinden for tidligt i overgangsalderen, er det afgørende, at hun får en behandling med naturligt østrogen hurtigst muligt, ellers kan det have helbredsmæssige konsekvenser.
Østrogen virker blandt andet på knoglebygningen og vedligeholdelsen af vores knogler, ligesom det sikrer, at blodkarrene er beskyttet, og at den glatte muskulatur i karvæggen fungerer godt. Det beskytter mod knogleskørhed, åreforkalkninger og hjertekarsygdomme. Sidst men ikke mindst påvirker østrogen hjernefunktionen, evnen til at huske og koncentrere sig, samt har positiv effekt på hud, bindevæv og slimhinder.
”Hvis æggestokkene ophører med at producere østrogen 5-20 år tidligere end den gennemsnitlige alder for menopause, kan det have alvorlige helbredsmæssige konsekvenser. Det kan give en øget risiko for knogleskørhed og hjerte- karsygdomme i en tidlig alder hos de patienter. Derfor skal det tages alvorligt og undersøges, og vi vil anbefale kvinden en behandling med naturligt østrogen,” forklarer overlæge Anette Tønnes Pedersen.
Behandling er ikke farlig, tværtimod
Selvom østrogenbehandling har afgørende betydning for sundheden for de kvinder, der er gået i tidlig overgangsalder, oplever overlæge Anette Tønnes Pedersen, at mange i første omgang er betænkelige ved tilbuddet. De frygter, at en østrogenbehandling kan føre til øget risiko for brystkræft.
Behandlingen skal dog ikke forveksles med de kunstige østrogener, der er i p-piller. De naturlige østrogener, som anbefales kvinder i tidlig overgangsalder er fremstillet i laboratorium men er som molekyle det samme østrogen som det, æggestokkene selv producerer. Det drejer sig derfor om bioidentiske hormoner.
”Brystet kan ganske enkelt ikke kende forskel på, om det naturlige østrogen kommer fra kroppen selv eller som tilskud. Behandlingen er individuel, og dosis og metoden bliver besluttet i samråd med lægen. Det anbefales, at østrogenet optages gennem huden direkte i blodbanen som gel, plaster eller spray, men det naturlige østrogen findes også som tabletter. Det er vigtigt at finde en metode, der er optimal for den enkelte kvinde og ikke påvirker hverdagen,” forklarer Anette Tønnes Pedersen.
Behandlingen skal gerne påbegyndes, så snart diagnosen er stillet. Den anbefales at fortsætte, indtil kvinden ville være gået naturligt i overgangsalderen, typisk i starten af 50’erne.
Tidlig overgangsalder og barnløshed
Mens nogle kvinder i tidlig overgangsalder aldrig når at få deres første menstruation, opdager andre det først, når de stopper på p-pillerne i forhåbningen om at blive gravide. Hvis menstruationen helt udebliver, kan det skyldes, at der slet ikke er æg i æggestokkene, fordi kvinden er gået i tidlig overgangsalder.
Kvindens æg bliver dannet allerede i fostertilstanden, så hvis æggestokkene er tomme, kan kvinden ikke blive naturligt gravid. I de tilfælde er det muligt at gøre brug af en ægdonor, og på den måde kan hun stadig sagtens opnå en succesfuld graviditet.
”De, der har det hårdest, er de, der ikke ved, at der er et problem, før de beslutter, at ’nu er det nu’ og stopper på p-pillerne. Det kan være forbundet med megen usikkerhed, uvished, sorg og stress, når en tid, der ellers skulle være lykkelig, går med besøg hos egen læge, gynækolog og hospital,” forklarer Anette Tønnes Pedersen.
Det er vigtigt, at kvinden får behandling med naturligt østrogen, mens hun forsøger at blive gravid. Livmoderen skal fungere optimalt for, at et donoræg kan sætte sig fast. Men når først kvinden er gravid, producerer moderkagen så megen østrogen, at østrogenbehandlingen pauses. Efter fødslen genoptages behandlingen for at mindske risikoen for de helbredsmæssige konsekvenser af manglende østrogenproduktion.
Menstruationen er den bedste indikator
Den bedste indikator for, at din krop har det godt, og din biologi fungerer normalt som kvinde, er din menstruation. Menstruerer du hver eller hver anden måned, er det et tegn på, at alt fungerer, som det skal, fortæller Anette Tønnes Pedersen. Hvis cyklus derimod stopper eller bliver ustabil, og menstruationen kun kommer hver tredje eller fjerde måned, er der grund til at søge læge.
”Kvinder, der tager p-piller, har ikke den mulighed, fordi den kunstige cyklus kamuflerer vores biologi. Her kan det være svært at vide, om der er noget galt med æggestokkene”, forklarer hun.
Anette Tønnes Pedersen påpeger desuden, at der kan være andre årsager til, at menstruationen pludselig stopper eller bliver ustabil. Det gælder for eksempel overtræning, spiseforstyrrelser eller stress. Her skyldes hormonforstyrrelserne dog en ustabil funktion i hypothalamus. Det har de samme helbredsmæssige konsekvenser for kroppen på grund af den manglende østrogenproduktion. Her vil der dog stadig være masser af æg i æggestokkene.
Gennemsnitsalderen for naturlig menopause (sidste menstruationsblødning) er hos danske kvinder typisk 45-55 år, men for nogle kvinder vil det ligge tidligere. Hvis æggestokkene opfører med at fungere, inden kvinden er fyldt 40 år, bliver det betegnet som ’for tidlig overgangsalder’ eller POI (Premature Ovarian Insufficiency).
Overgangsalderen kan variere fra få måneder og op til 10 år. Hvor cirka 2/3 oplever gener ved overgangsalderen så som hedeture, søvnforstyrrelser, ledsmerter nedsat sexlyst, blødningsforstyrrelser, er ca 1/3 slet ikke generet af det.
Selvom det er sjældent, kan kvinder helt ned til teenageårene miste funktionen i æggestokkene. Det kan for eksempel ske, hvis de har en kromosomfejl så som Turner syndrom.