Apoteket kender dine lus på travet Se relaterede produkter

Apoteket kender dine lus på travet

Det er tid til gode gensyn, nye venner - og nye lus! Når børnene er klar til et nyt skoleår, er lusene nemlig klar til de nye børnehoveder. Der er en klar tendens. Lusesmitten er værst efter skoleferierne.

- Vi kan ikke sige præcis, hvorfor det er sådan, men en mulighed er, at mange børn har været rundt omkring i ferien, og derfor kan de bringe ny lusesmitte med hjem, siger biolog Mette Knorr, der arbejder med lus og skadedyrsbekæmpelse på Skadedyrslaboratoriet, Aarhus Universitet.

Luseliv i fred og ro

Nogle børn reagerer med kløe, så snart en enkelt lus spankulerer rundt og sonderer sit nye opholdssted, mens andre børn ikke bliver generet af lusene. Der kan ofte gå tre måneder, inden det bliver opdaget, at et barn har lus. En voksen hun-hovedlus kan lægge fem til otte æg om dagen i sin tre ugers levetid, så der kan blive et vældigt luse-leben, hvis ikke snylterne bekæmpes i tide.

Når folk så har konstateret, at der er lus, kommer de til os for at få et middel, der hurtigt og effektivt kan fjerne dem igen. Og det hjælper vi dem gerne med, for det er vigtigt, at man får rådgivning om, hvordan man bruger produkterne rigtigt, siger apotekspersonalet.

Behandling

Lus kan bekæmpes på flere måder evt. suppleret med forskellige former for tættekamme af god kvalitet, hvor man kæmmer håret grundigt igennem og fjerner levende lus:

  • Med lægemidler som er gennemtestede og godkendte til brug for mennesker. Lægemidlerne mod lus indeholder insektgifte, som slår lusene ihjel.
  • Med produkter som er baseret på silikone. Produkterne virker ved at indkapsle lusene, så de dør. Produkterne indeholder ikke skadelige stoffer, såsom parfume, alkohol, æteriske olier etc. Det vil sige, de er skrappe mod lus, men blide mod børn.

Spørg på apoteket

Skadedyrlaboratoriet har foretaget en undersøgelse af lus fra hele landet, og den viser, at nogle lus er modstandsdygtige over for de midler, der bliver brugt mod dem. Det får dog ikke Mette Knorr fra Skadedyrlaboratoriet til at afvise midlerne. I stedet vil hun opfordre til, at man søger råd og vejledning om, hvordan man bedst kommer lusene til livs.

På apoteket har man erfaring med lus, og der kan du tale med personalet om, hvilken behandling der lokalt har vist sig mest effektiv - og hvad der passer bedst til dit behov og dine krav til produkterne.

Så spørg på apoteket - der kender man dine lus på travet.

 

Fakta om lus

  • Lus er blodsugende parasitter
  • Lus er mellem 2 og 3 millimeter og lever på hovedbunden, hvor de suger blod et par gange om dagen
  • En hun-lus lægger mellem fem og otte æg om dagen i sin tre ugers levetid
  • Luseæg sidder fast på håret som små perler på knap en millimeter. Det vil ofte være æggene, man kan få øje på. De sidder især på hårene i nakken og i områderne bag ørerne
  • Lus kan give kløe - men gør det ikke nødvendigvis
  • Lus smitter ved tæt kontakt. Lus kan ikke flyve, men kravler fra et hoved til et andet
  • Lus optræder hyppigst hos børn i 3- til 10-års alderen

Når lusene er der

  • Den bedste forebyggelse mod lus er at undersøge barnet - helst en gang om ugen
  • Hvis et barn har lus, skal hele familien undersøges, men kun personer med lus skal behandles
  • Husk at kontrollere om den valgte behandling virker
  • Brug kun midler, der er godkendt til behandling mod lus på mennesker
  • Vask kamme, børster og huer - eller frys dem ned et døgn. Derudover er der ingen grund til at gøre noget ved omgivelserne
  • Børn med lus skal være i behandling, inden de møder i skole eller institution

Kilde: Sundhedsstyrelsen www.sst.dk
og Danmarks Apotekerforening www.apoteket.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen