7 tips: Sådan husker du solbeskyttelse på sommerferien under sydens sol Se relaterede produkter

7 tips: Sådan husker du solbeskyttelse på sommerferien under sydens sol

Går sommerferien til varmere himmelstrøg? Så er det særligt vigtigt, at du husker beskyttelse med høj solfaktor til den stærke sol. Solskoldninger øger risikoen for hud- og modermærkekræft betydeligt. Vi giver dig her 7 gode huskeregler, så du ikke glemmer den vigtige solcreme.

Sommerferien står for døren, og du ved måske allerede, hvor årets ferie går til? Uanset destinationen er det vigtigt, at du husker den rette solbeskyttelse, der passer til vejrforholdene, så du sikrer dig bedst muligt mod solens stærke og farlige stråler.

I Danmark er anbefalingen at bruge en solcreme med minimum SPF 15, når solen er fremme. Rejser du til lande, hvor solen er stærkere for eksempel i Sydeuropa, skal du dog som minimum bruge faktor 30 for at sikre, at din hud ikke tager skade.

For selvom solen er skøn og den primære kilde til det vigtige D-vitamin, så er det vigtigt at beskytte sig. Solens farlige UV-stråling er nemlig årsag til 90 % af alle tilfælde af modermærkekræft og almindelig hudkræft. Derudover får solens stråler vores hud til at ældes hurtigere og øger risikoen for pigmentpletter. Så der er mange gode grunde til at huske den vigtige SPF.

7 tips til at huske solcremen

Er du en af de mange, der har en tendens til at glemme solcremen? Bare rolig, vi har her samlet vores bedste huskeregler, som du sikrer altid at være beredt, når du færdes i solens skarpe stråler.

Har du svært ved at huske solcremen, får du her 7 gode råd:

1. Hav altid flere flasker solcreme

På den måde kan du have én i strandtasken eller i håndbagagen, og du minimerer dermed risikoen for at glemme solcremen.

>> Se vores store udvalg af solcreme

2. Sæt en timer og husk solcremen

Sveder du meget eller nyder en dag ved havet eller poolen, er det vigtigt at forny din solcreme jævnligt, ellers mister den sin effekt. Med en timer sat til for eksempel hver anden time, glemmer du ikke de vigtige ekstra lag.

3. Søg skygge midt på dagen

Anbefalingen fra Kræftens Bekæmpelse er at søge skygge, når solen er allerstærkest. Sørg derfor for at være ude af solens stråler i tidsrummet kl. 12-15. Er det ikke muligt, så medbring en parasol, så du har mulighed for at søge skygge på anden vis.

4. Dæk kroppen til med tøj

En solhat med bred skygge og luftigt tøj beskytter dig mod nogle af solens stråler. Derfor er det en god idé at have langærmet tøj i tasken, så du kan beskytte din hud bedst muligt.

5. Vælg en solcreme med høj SPF

Når du opholder dig i Danmark, skal du mindst vælge en solfaktor 15. Når UV-indekset er højere, skal du bruge en beskyttelse med højere SPF. Er du i lande, hvor solen er stærkere, skal du mindst vælge solfaktor 30. Se en guide her.

6. Gør solbeskyttelse til et fælles ansvar

Øg sandsynligheden for, at I husker solcremen ved at gøre det til et fælles ansvar. Beskytter du dig ikke korrekt i de skarpe stråler, kan det have være alvorlige konsekvenser for helbredet, og det er derfor i alles interesse at huske det.

7. Tænk på alternativet

Glemmer du solbeskyttelsen, kan det være farligt. UV-strålerne er årsag til 90 % af alle tilfælde af modermærkekræft og almindelig hudkræft. Derudover er solens stråler hårde ved din hud og fremmer aldringsprocessen betydeligt. Det kan være motiverende at huske det.

Kilder: Cancer.dk, sst.dk

SPF (Sun Protector Factor) eller solfaktor bliver udregnet ved at måle, hvor meget stråling, der skal til, før huden rødmer med og uden solcreme på. Det er vigtigt at huske, at tallet kun er vejledende, og at SPF-styrken på din solcreme også afhænger af din hudtype, og hvornår på dagen, du er udenfor.

Det afhænger af dagens UV-indeks, det vil sige styrken af solens stråler. Temperatur har intet at gøre med, hvor høj en SPF du skal bruge. Når UV-indekset er 3 eller højere i Danmark, bør du beskytte dig med solcreme, og du bør vælge mindst en faktor 15 solcreme for at være ordentligt dækket ind. Rejser du sydpå, skal din solfaktor være tilsvarende høj.  Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du bruger faktor 30-50, afhængig af tidspunkt på dagen og dagens UV-indeks.

Det er vigtigt, at du vælger en solcreme, der lever op til den solfaktor, den lover. Hos apoteket finder du et bredt udvalg af forskellige mærker og varianter af solbeskyttelse. Er du i tvivl om, hvilken du skal vælge, er du altid velkommen til at søge råd og vejledningen hos personalet. Vi står klar til at hjælpe dig.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen