5 realistiske råd til en sundere livsstil Se relaterede produkter

5 realistiske råd til en sundere livsstil

Er det ambitiøse nytårsforsæt gået i vasken, nærmest allerede før det begyndte? Ingen panik, her får du 5 realistiske råd og tilgange til en sundere livsstil, som med garanti er lettere at holde hele året – og måske endda resten af livet.

0 sukker, træning hver dag, 8 timers søvn, ændrede mobilvaner og mere kvalitetstid med (børne)børnene. Årsskifte er højsæson for det ambitiøse nytårsforsæt og masser af gode intentioner. Men det kan være meget svært at opretholde en så omfangsrig livsstilsændring på den lange bane.

Er du en af dem, der sidder med braste drømme om nytårsforsættet, skal du dog ikke fortvivle. Vi guider dig her til fem gode og sunde vaner, du kan implementere i hverdagen, uden det behøver at føles som restriktioner. Måske er de ikke lige så ambitiøse som nytårsforsættet, men på sigt vil de give dig langt bedre og mere holdbare resultater.

1. Vælg den sjove motion, den er mere langtidsholdbar

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle voksne under 65 år får 30 minutters motion ved moderat til høj intensitet hver eneste dag. Motion er sundhedsfremmende og forebygger en lang række sygdomme, og derfor er det vigtigt, at du tager anbefalingen om daglig aktivitet seriøst.

Men 30 minutter kan hurtigt virke uoverskueligt, når vækkeuret ringer en halv time før om morgenen, eller når du først rammer sofaen efter en lang arbejdsdag. Det er dog vigtigt at huske dig selv på, at motion, der batter, ikke behøver at være lig med at løbe en maraton, gennemføre en spinningtime eller snuppe en lang seance i træningscenteret. For hvis du skal nå i mål med anbefalingen om fysisk aktivitet, er det vigtigt, at du vælger en motionsform, der gør dig glad, og som du har lyst til at prioritere.

Det kan være, at du elsker at danse i køkkenet eller gå en tur med en god veninde. Netop en træningsaftale med en anden kan være en rigtig god idé, fordi det øger chancen for at komme afsted, når du står til ansvar for en anden end sig selv. 


Er det svært at afse 30 sammenlagte minutter til fysisk aktivitet, kan du med fordel dele motionen op i 10 minutters intervaller. Derudover er det en god idé altid at tænke de aktive alternativer ind i hverdagen, så du tager trappen i stedet for elevatoren, cyklen i stedet for bilen og så videre.

2. Små kostændringer kan gøre en stor forskel

Du kan uden tvivl finde et hav af forskellige diæter og kostomlægninger, som du kan kaste dig over, hvis du ønsker et vægttab eller en generelt sundere livsstil. Men det kan hurtigt blive uoverskueligt at skulle omlægge sine vaner fuldstændigt fra den ene dag til den anden, og det kan være svært at holde på sigt.

Start i stedet i det små og kig nysgerrig på dine madvaner. Spiser du mange og store portioner, kan du udfordre dig selv ved at skære ned på mængderne. Det kan også være, at du hver aften går på jagt i slikskabet. Prøv at stoppe op og mærke efter, hvorfor du spiser den chokoladebar, og om du i stedet kunne erstatte den af et stykke knækbrød, et æble eller en håndfuld rosiner.

Ofte kan det være en øjenåbner at kigge på det daglige kalorieindtag, når vi ønsker at lægge vores kost om. I stedet for at tænke i sundt/usundt kan du tænke i kalorietæt og kalorielet, hvis du ønsker at opnå et vægttab. Er du nysgerrig på kalorietælling og kaloriebehov, kan du læse mere her.

3. Stil krav til dig selv og din krop

Er det svært at holde de gode vaner, selvom du har de bedste intentioner? Det er vigtigt, at du ikke slår dig selv oven i hovedet og giver op på forhånd. Husk på, at fordi det glipper en dag, er det ikke ensbetydende med, at du skal smide hele projektet i vasken.

Der må gerne være øv-dage, hvor du ikke får dyrket motion eller spist hensigtsmæssigt. Det vigtige er til gengæld, at du husker på, at der også er en dag i morgen. Ser du på din livsstilsændring med den indstilling, er du allerede godt på vej.

De fleste af os vil gerne leve et langt og stærkt liv, men det kræver en indsats af dig, hvis du skal have en aktiv alderdom og kunne lege med dine børnebørn. Den indsats starter i dag, og jo bedre udgangspunkt du har nu, des nemmere bliver det at holde resten af livet.

4. Sæt god søvn højt på to-do-listen

Søvn er en essentiel del af at leve et sundt liv. Når vi ikke får nok søvn, påvirker det kroppen i negativ grad. Vi bliver trætte, mere irritable og får mindre overskud. Desuden kan manglende søvn gøre det sværere at omlægge vaner og opnå vægttab, fordi vi er mere tilbøjelige til at spise kalorietæt, når vi er i søvnunderskud.

Derfor er det vigtigt, at du prioriterer din søvn, hvis du ønsker at give din krop de bedste forudsætninger. Rutiner og planlægning er ofte afgørende, og vi er mere tilbøjelige til at komme i seng, hvis det er en del af vores faste rutine.

Derudover skal du være opmærksom på dine vaner inden sengetid. Du bør lade være med at spise store måltider, drikke kaffe, alkohol eller ryge inden sengetid, da det kan påvirke søvnen i negativ grad.

5. Får din krop de vitaminer og mineraler, den behøver?

Føler du dig ofte træt og uoplagt, selvom du spiser sundt og får din søvn? Eller svigter dit immunforsvar, så du ofte bliver forkølet? Måske skal du kigge nysgerrigt på, om din krop får de mineraler og vitaminer, den har brug for.                    

D-vitamin er afgørende for at opretholde et stærkt immunforsvar. Det hjælper din krop med at bekæmpe bakterier, samtidig med at det aktiverer de vigtige T-celler, som spiller en central rolle i bekæmpelsen af farlige infektioner. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle danskere over 4 år dagligt får 10 µg D-vitamin i perioden oktober-april.

Lever du vegansk eller vegetarisk, kan det desuden være en god idé at supplere op med B12-vitaminet, som mindsker træthed og udmattelse. B12 findes nemlig kun i animalske fødevarer som kød, fisk, æg og mejeriprodukter. Jo ældre, vi bliver, des sværere bliver det desuden for kroppen at optage B12, så her kan det også være en god idé med et tilskud.

Er du i tvivl om, hvilke vitaminer og mineraler du kan have gavn af for at opretholde en sund livsstil, er du altid velkommen til at spørge personalet på apoteket. Vi står klar til at hjælpe dig.

Kilder: Sundhedsstyrelsen, iform.dk, sundhed.dk

Der skal kun ganske små ændringer til, før du vil kunne mærke en forbedring. Sundhedsstyrelsen anbefaler 30 minutters motion til alle voksne under 65 hver dag. Er det uoverskueligt, kan motionen deles op i intervaller af 10 minutter. Derudover er det en god idé at spise efter De Officielle Kostråd, som hjælper med at opretholde en sund og rask krop.

Det at leve vegetarisk eller vegansk kan være forbundet med visse sundhedsfordele, såsom nedsat risiko for at udvikle blandt andet hjertekarsygdomme og kræft. Dog skal du være opmærksom på, at vegetarer og særligt veganere har langt sværere ved at få dækket deres vitaminbehov. Derfor anbefales veganere et dagligt tilskud af B12, ligesom tilskud af jod, selen, jern, calcium, A-vitamin og zink også kan være relevant.   

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen