Stram problemerne med dryp op Se relaterede produkter

Stram problemerne med dryp op

Problemer med dryp fra blæren og vaginal ubalance viser sig hyppigt i forbindelse med graviditet, fødsel og overgangsalder. Især hormoner spiller ind.

Livet igennem bliver kvindekroppen påvirket af hormoner. Når du er gravid, spiser p-piller eller er i overgangsalderen, kan hormonændringerne ofte mærkes som problemer i intimzonen. Det kan være tørre og sarte slimhinder i skeden, der skaber øget tilbøjelighed til bakteriel ubalance og svampeinfektioner. Eller det kan være tynde og sarte slimhinder i blære og urinrør, der øger tissetrangen. Du kan også blive utæt som følge af en blødere og svagere bækkenbund under graviditeten og efter en fødsel. Når du er gravid, producerer din krop hormoner, som har til formål at blødgøre ledbånd og væv, så dit bækken kan udvide sig og give plads til barnet og fødslen. Disse hormoner påvirker også muskler i din bækkenbund, så det kan blive sværere at kontrollere blæren. Ikke mindst når barnet presser på den. Langvarige fødsler kan også gøre det svært at holde tæt - måske blot i en periode - ligesom stigende alder kan svække bækkenbunden og øge tendensen til dryp og lækager ved for eksempel hoste, nys og fysisk aktivitet. Dette kaldes stressinkontinens og kan i mange tilfælde afhjælpes ved at styrke bækkenbunden med knibeøvelser.

Kvinder i den modne alder

Med alderen kan du også få problemer med tørre slimhinder. Indtil du er omkring 45-55 år, producerer dine æggestokke østrogen og progesteron. Når du løber tør for æg, begynder din overgangsalder. Du skal nu ikke længere modne æg til befrugtning, og dine æggeledere holder derfor gradvist op med at producere østrogen og progesteron. På grund af faldet i østrogen kan slimhinderne blive påvirket. østrogen har indflydelse på meget af kroppens væv, og manglen på hormonet går blandt andet ud over slimhinder i skede, urinrør og blære, som mister smidighed, fugtighed og tykkelse. Svie, kløe og vaginal tørhed kan være følger af dette. Når slimhinderne i urinrør og blære bliver tynde og sarte kan det give en øget og meget pludselig tissetrang, også kaldet tranginkontinens, hvor du får svært ved at nå på toilettet. Oplever du problemer med lækager eller små dryp, så tag sagen i egen hånd og lav bækkenbundsøvelser. Hold dig heller ikke tilbage med at tale med din læge om problemet, som er meget almindeligt hos mange kvinder. Du er også velkommen til at tage en snak med os på dit apotek.

Kniber det med styrken?

  • Find musklerne i bækkenbunden og hold dem spændt i 1-2 sekunder
  • Gentag så mange gange, du kan. Træn dig op til 10 gange i træk
  • Husk at hvile mellem hver sammentrækning i lige så lang tid, som du har spændt musklerne
  • Træn dig op til at spænde 10 sekunder eller mere - også 10 gange i træk
  • Varier med hurtige, hårde sammentrækninger, hvor du klemmer så hårdt, du kan, og slapper af lige efter
  • Træn dagligt i 2-6 måneder, og fortsæt rutinen med jævne mellemrum fremover

>> Køb produkter til lettelse af overgangsalderen her

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen